JTI ucetvorostrucio broj radnih mesta tokom decenije ulaganja u Srbiji

Jti Tomas Mek koj

Tokom deset godina uspešnog poslovanja u Srbiji, doprinos kompanije Japan Tobacco International budžetu kroz poreze, akcize i druga plaćanja iznosi 1,3 milijarde dolara.

Kompanija je povećala broj zaposlenih gotovo četiri puta u odnosu na period pre kupovine fabrike, sa 84 na 300, dok je tržišni udeo utrostručen, sa sedam na 21 odsto. Pored toga, JTI obezbeđuje posao za više od 1.000 uzgajivača duvana, njihovih članova porodica i sezonskih radnika.

U JTI fabriku u Senti uloženo je 2,7 miliona dolara tokom 2016. godine kako bi se dodatno proširili kapaciteti za proizvodnju cigareta i obradu duvana, što predstavlja deo od 170 miliona dolara koliko je uloženo u prethodnih deset godina.

Tim povodom Tomas Mek Koj, predsednik i generalni direktor kompanije JTI dočekao je premijera Aleksandra Vučića, NJ.E. Đuićija Takaharu, ambasadora Japana u Srbiji, Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dragana Glamočića, savetnika premijera, Nenada Mijailovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, Ištvana Pastora, predsednika Skupštine Vojvodine, Rudolfa Cegledija gradonačelnika Sente, kao i Vladimira Rebića, v.d. direktora policije.

Govoreći o uspesima kompanije kao i njenim planovima za budućnost, Tomas Mek Koj je istakao: „Pre deset godina 2006. uporedio sam ovu kupovinu sa brakom – zajednicom dve zrele kompanije koje udruzuju svoje iskustvo, talenat i vestine. Deceniju kasnije, mogu sa sigurnoscu da kazem da je ovaj brak uspesan. Zeleo bih da se iskreno zahvalim premijeru Vuciću, kao i srpskim i japanskim vladama na naporu koji su ulozili kako bi obezbedili podsticajno poslovno okruzenje,“ rekao je Mek Koj.