TESCO ostvario veći profit u Mađarskoj

Tesco ulaz

Britanski trgovinski lanac Tesco profitabilno je poslovao tokom prošle godine u Mađarskoj.

Kompanija je u periodu od 1. marta 2015. do 29. februara 2016. godine ostvarila promet od 614 milijardi forinti, što je povećanje od 0,71%. Rezultati su postignuti većim izborom prehrambenih proizvoda, akcijskim sniženjima kao i razvojem manjih formata maloprodajnih objekata. Trgovac je ostvario neto dobit u pomenutom periodu od 14,7 milijardi forinti, dok je godinu ranije taj iznos bio 6,4 milijardi.

Tesco je u Mađarskoj zabrinut zbog nedostatka radne snage koja je sve više izraženija u većini poslovnih jedinica. U prošloj godini kompanija je povećala plate svojim radnicima, ali su se ona razlikovala po regionima u zemlji što je dovodilo i do štrajkova. Prosečna plata u trgovini se trenutno kreće od 129 do 143 hiljada forinti u zavisnosti od pozicije. I pored većih zarada stručnjaci ocenjuju da se sadašnja situacija neće bitno popraviti u skorije vreme.

Od početka juna tekuće godine Tesco je u Mađarskoj povećao broj objekata u kojima je uvedeno non stop radno vreme, a to su: Budaörs, Debrecin Extra, Extra Budapest, Fogarasi novi hipermarket, Kaposvár Hipermarket, Extra Szeged i Extra Budapest u Vaci ulici.

I pored nezvaničnih najava da će se trgovac povući iz Mađarske i još nekih zemalja to se nije desilo, a iz kompanije najavljuju nova otvaranja. Tesco je prvu prodavnicu na mađarskom tržištu otvorio 1994. godine, a prisutan je i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Irskoj, Kini, Maleziji, Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Pripremio: Žarko Grozdanić