Šoping, štrajkovi i krađe u grčkim trgovinama

Grcka zastava

Štrajkovi u maloprodajnom sektoru u Grčkoj su postali svakodnevnica na koju su građani te zemlje navikli ali i turisti koji borave u njoj. Poslednji u nizu poziva na generalni štrajk dolazi iz Grčke Federacije privatnih poslodavaca (OIYE).

Prema članu zakona 4177/2013 grčkim trgovcima će do 31. avgusta biti omogućeno produženo radno vreme nedeljom gde će veliki trzni centri i hipermarketi raditi do 22h. Federacija OIYE se oštro usprotivila produženom radnom vremenu i pozivaju sve sindikate, zaposlene, poslodavce i potrošače na štrajk imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi ova zemlja i trgovinski sektor u njoj.

Jedan od mnogobrojnih problema sa kojima se susreću grčki trgovci jesu i sve učestalije krađe čija je pojedinačna vrednost i do nekoliko stotina evra. Nekoliko takvih primera zabeleženo je samo u toku jedne nedelje u Solunu. Podsetimo, poznati grčki stručnjaci su ujedinjeni u proceni da je pitanje meseca u ovoj godini kada će doći do još većih potresa koji će izazvati velike posledice po dobavljače i zaposlene u marketima prezaduženih lanaca.

Pripremio: Žarko Grozdanić