Vesti iz trgovine

Philip MorrisKompanija Philip Morris International pokreće novu inicijativu u cilju borbe protiv krijumčarenja i srodnih kriminalnih radnji pod nazivom „PMI IMPACT’’.

Kompanija će u okviru ove inicijative izdvojiti 100 miliona dolara za finansiranje projekata istraživanja, edukacije i predloga akcija za suzbijanje ove društvene pojave.

Na konkurs za raspodelu ovih sredstava koji će biti raspisan kasnije u toku godine moći će da se aplicira i u Srbiji, a pravo na podnošenje prijave imaće sve privatne, javne i nevladine organizacije.

Inicijativom za suzbijanje krijumčarenja rukovodiće renomirani savet od sedam nezavisnih svetskih stručnjaka sa besprekornim ugledom u oblasti prava i borbe protiv korupcije.

,,Napredak u borbi protiv nelegalne trgovine zahteva ideje, resurse i delovanje - zato i pokrećemo inicijativu PMI IMPACT. Posebnu zahvalnost dugujemo istaknutim stručnjacima koji su stali na čelo ove inicijative i očekujemo veliki broj prijava na konkurs. Paralelno s tim, PMI nastavlja da kontroliše svoj lanac nabavke i podržava međunarodne protokole protiv ilegalne trgovine.’’ izjavio je Andre Kalancopulos (André Calantzopoulos), generalni direktor kompanije PMI.

Procenjuje se da je ukupna vrednost robe kojom se ilegalno trguje na globalnom nivou oko 650 milijardi dolara, sa veoma aktivnim crnim tržištima za ogroman broj proizvoda, od farmaceutskih, prehrambenih, duvanskih, do oružja i divljači.

Članica stručnog saveta i bivša viša tužiteljka u američkom Ministarstvu pravde Suzan Hejden (Suzanne Hayden) kaže da nezakonita trgovina cveta delom i usled povezanosti kriminalnih mreža koje funkcionišu nekažnjeno i koriste otvorene granice, korumpirane zvaničnike, neusaglašene pravne sisteme i nedovoljnu primenu zakona. „Mi u savetu ćemo proučiti predloge projekata inovativnih i kreativnih rešenja iz javnog i nevladinog sektora kako bismo pomogli u rešavanju problema izazvanih globalnom nezakonitom trgovinom’’, kaže o inicijativi Hejden.

„PMI IMPACT“ predstavlja samo jedan od sveobuhvatnih programa koje kompanija Philip Morris International podržava u cilju podsticanja održive poslovne prakse i rešavanja složenih društvenih problema. Kompanija je takođe i potpisnica Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.