AXA Osiguranje predstavilo godišnje rezultate

Axa

AXA Osiguranje, deo AXA Grupe, globalnog lidera u osiguranju, već treću godinu zaredom je najbrže rastuća osiguravajuća kuća u Srbiji po ukupnim prihodima, saopšteno je na današnjem predstavljanju godišnjih rezultata kompanije.

U 2015. godini premija AXA Osiguranja prvi put je premašila milijardu dinara, a na kraju godine dostigla je 1,4 milijardi dinara, što je za 70 odsto više nego godinu dana ranije.

„Za nas je 2015. godina bila godina razvoja i nastavka realizacije planova koje AXA ima na srpskom tržištu. Ostvarili smo dobre rezultate u izazovnom poslovnom ambijentu, praćenom početkom primene novog zakona o osiguranju, što je za našu industriju od izuzetnog značaja. Proširili smo internu prodajnu mrežu, učvrstili i produbili saradnju sa partnerima u bankoosiguranju i istovremeno povećali broj partnera u brokerskoj mreži. Godinu iza nas obeležila je i digitalna transformacija kompanije. Sprovodimo je kako bismo našim klijentima i partnerima olakšali poslovanje sa nama koristeći najmodernije tehnologije“, izjavio Adamandios Hadžistilis, generalni direktor AXA Osiguranja, podsetivši da je u toku 2015. godine AXA Osiguranje otvorilo online prodavnicu putnog osiguranja.

U prošloj godini AXA Osiguranje izdalo je više od 145 hiljada polisa osiguranja, što predstavlja rast od 75 odsto u poređenju sa 2014. godinom. Rast broja klijenata praćen je i povećanjem broja prijavljenih šteta za preko 60 odsto, a u ukupan iznos isplaćenih šteta po svim vrstama osiguranja je 243 miliona dinara. Prema podacima Narodne banke Srbije, AXA Osiguranje je na kraju 2015. godine najažurnija osiguravajuća kompanija na tržištu po pitanju rešavanja šteta u osiguranju od autoodgovornosti sa stopom od 93,70 odsto.

Poslovanje u prošloj godini obeležilo je i uspostavljanje saradnje sa partnerima iz Privredne komore Srbije i kompanije Coface na projektu Excellent SME, posvećenom najboljim malim i srednjim preduzećima u Srbiji. AXA Osiguranje biće zlatni partner ovog projekta u 2016. godini, a svim zainteresovanim SME kompanijama u Srbiji obezbeđena je besplatna analiza potreba za osiguranjem, kao i rizika i opasnosti kojima je njihov posao izložen.

Na kraju prošle godine AXA Osiguranje imalo je 320 zaposlenih, uključujući i zaposlene iz filijale u Subotici, koja je otvorena krajem prošle godine. AXA Osiguranje ima osam filijala u sedam gradova u Srbiji.

AXA

AXA Osiguranje članica je AXA grupe, globalnog lidera u oblasti osiguranja. AXA Grupa je svetski lider u osiguranju i upravljanju sredstvima, sa oko 161.000 zaposlenih koji pružaju usluge za 103 miliona klijenata u 59 zemalja širom sveta. U 2015. godini prihod po IFRS (međunarodni finansijski standardi izveštavanja) je dostigao 99 milijardI evra, a dobit iznosi 5,6 milijardi evra. AXA Grupa je prema podacima od 31. decembra 2015. upravljala investicionim sredstvima u iznosu od 1.363 milijarde evra. Obične akcije AXA Grupe nalaze se na listingu odeljka A Euronext Paris sa oznakom na tikeru CS (ISN FR 0000120628 – Bloomberg: CS FP – Reuters: AXAF.PA). Američke depozitne akcije AXA Grupe navedene su i na OTC QX platformi sa oznakom na tikeru AXAHY.AXA Grupa je uvrštena među glavne međunarodne SRI indekse, kao što su Dow Jones Sustainability Index (DJSI) i FTSE4GOOD.Jedan je od osnivača Finansijske inicijative programa UN za životnu sredinu (UNEPFI), Principa održivog osiguranja i potpisnik Principa UN za odgovorno investiranje.