Vesti iz trgovine

Robna kuća Beograd Robne kuće „Beograd“ u Beogradu, Subotici, Nišu i Kragujevcu će do kraja godine biti renovirane i počeće sa radom. U Beogradu će, tokom oktobra, sa radom početi tri objekta, sredinom decembra startuju i Niš, Subotica i Kragujevac, a „Beograđanka“, najveći objekat iz ovog lanca, biće otvorena uoči Nove godine.
Zainteresovani zakup prostora su, kako se saznaje, najveći svetski brendovi koji nisu još dolazili u Srbiju. Ponudu robnih kuća činiće hrana, kozmetika, odeća, obuća, predmeti za kuću, a kupcima će na raspolaganju stajati i banke, kafei i info-pultovi, ali i toaleti.

Lanac RK „Beograd“ čine ukupno 34 robne kuće u Srbiji površine od oko 240.000 kvadratnih metara, od čega je osam smešteno u Beogradu sa površinom od gotovo 65.000 kvadrata. Radovi na kompletnoj rekonstrukciji enterijera objekata su u toku, a renovira se se sve od poda do plafona.

Kompanija RK „Beograd“ prošlog oktobra postala je vlasništvo komapnije „Verano motorsa“ i grčke „Marfin investments grupe“, koji su za njenu kupovinu izdvojili 360 miliona evra. Ovaj nekada najjači trgovinski lanac u Jugoslaviji počeo je da propada za vreme trgovinske inflacije 1993. godine, a njihov dug do početka 2001. godine iznosio je 100 miliona maraka. Zbog velikih dugovanja prema dobavljačima, bankama i radnicima, stečaj u robnim kućama je uveden 2002. godine. Tada je u ovoj kući radilo 4.500 radnika, da bi po prodaji ove kompanije novi vlasnici kupljene objekte preuzeli bez ijednog zaposlenog i upravljačke strukture. Inače, prodaja RK „Beograd“ najveći je prihod od privatizacije u 2007. godini, ali i najveći prihod od prodaje imovine u stečaju.

Izvor: Blic