Vesti iz trgovine

Konzum BiHIntegracijom sa lancem trgovina VF komercom, hrvatski Konzum je značajno ojačao svoju poziciju u Bosni i Hercegovini.

Prema koncentraciji trgovinskih lanaca i ovladavanju tržištem maloprodaje, Intereks (Interex) je još bez premca prvi u BiH sa 5,8 odsto udela. Taj francuski lanac ima najviše šoping centara i hipermarketa u BiH. Tačnije u 19 gradova ima 21 prodajni objekat.

Odmah iza njega, sa 3,7 odsto udela nalazi se VF komerc. Međutim, kako se podaci odnose na kraj prošle i početak ove godine, pre integracije ovog lanca s lancem zagrebačkog Konzuma u BiH, kad se posmatraju zajedno, VF je pod imenom Konzum opasno zapretio Intereksu na prvom mestu.

Treći po snazi je Tropik (Tropic) centar iz Banje Luke sa 2,6 odsto tržišnog udela, a četvrti Bingo iz Tuzle sa 2,4 procenta. Tek na petom mestu je slovenački lanac Merkator (Mercator) sa 1,8 odsto udela.

Veće za konkurenciju u BiH, koje se pozvalo na ove podatke, sa pravom zaključuje da je maloprodaja u toj zemlji još uvek slabo koncentrisana, što potvrđuju dati procenti. Ocenjuje se da veliki broj privrednih subjekata omogućava zdravu konkurenciju i onemogućava stvaranje dominantnog položaja.