Vesti iz trgovine

KasirProdavci u Srbiji dobro poznaju proizvode i medju najljubaznijima su u regionu, ali su među lošijima u ponudi dodatnih artikala. Nivo usluga koje pružaju prodavci u Srbiji je na osrednjem nivou, u odnosu na zemlje regiona, pokazalo je istraživanje „Adverto Mystery Shopping“, prve specijalizovane agencije za tajnu kupovinu. Srpski prodavci su najbolje rezultate pokazali u poznavanja proizvoda 93,39 odsto, što ih svrstava na drugo mesto, odmah posle hrvatskih kolega.

Najlošiji rejting Srbija ima kod nuđenja dodatnih proizvoda što je karakteristika prodavaca u 35,42 odsto slučajeva. Manje uspešna u ovoj kategoriji bila je samo Bosna i Hercegovina. Prodavci u Srbiji spadaju i među ljubaznije u odnosu na region. Svojim mušterijama zahvaljivali su se u 69,6 odsto slučajeva, a ljubazniji su bili jedino slovenački prodavci koji su bili ljubazni prilikom 81,25 odsto kupovina. Kao i u većini zemalja u regionu, u Srbiji najniži nivo usluge pružaju zaposleni u supermaketima 45,68 odsto, a najviši u bankama 76,58 procenta.

Istraživajuživanje o kvalitetu usluga, tajni kupci sporoveli su u februaru, i istovremeno su posetili prodajna mesta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Ukupno su obišli 850 prodajnih mesta, a od toga 250 u Srbiji. U svim zemljama istraživanje je vršeno u bankama, maloprodajnim objektima, turističkim, ugostiteljskim, benzinskim stanicama i supermarketima.

Tajni kupci su ocenjivali pet nivoa usluge, i to pozdrav, utvrđivanje želja kupaca, poznavnje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvaljivanje na poseti ili kupovini.

Izvor