× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Sav šarm i dekadencija Italije smućkani u jedan koktel

Više
5 godina 11 meseci pre #1669 od Zarko

Paolo Sorento uspeo je da u svom čuvenom filmu La Grande Belezza uhvati svu lepotu i prolaznost dekadencije na italijanski način. Ono što znatno doprinosi celokupnoj atmosferi filma jesu kokteli koji su praktično aksesoar u rukama protagonosta- šareni, potentni i prefinjeni. Jedan od najčuvenijih koktela koji je odoleo testu vremena, zadržavši epitet prefinjenog pića visoke klase je negroni. Campari kao glavni sastojak i sam negroni sa sobom i danas nose duh i šarm Italije, a i dalje se prepričavaju priče o famoznim žurkama koje je u svojoj kući na moru priređivao Endi Vorhol i na kojima su se u maniru La Grande Belezza uz puno negronija provodili Liz Tejlor, Mik Džeger i Džeki Kenedi. Zato se kaže da negroni nije samo koktel već čitava životna filozofija uživanja, stila i elegancije.

Sa ovom konstatacijom bi se složio i Boban Lazarević koji je letos pobedio u prvom „Negroni okršaju“ koji je okupio veliki broj barmena iz Srbije čiji je zadatak bio da osmisle svoj negroni i kome je kao najboljem dodeljen put upravo u prestonicu Camparija, Milano.
„Nagrada za pobednički koktel na takmičenju „Negroni okršaj“ bila je odlazak u Milano i poseta Campari galeriji. To je izuzetno inspirativan prostor u kome se na najlepši mogući način može proći kroz istoriju Camparija. To putovanje sam iskoristio i za posetu nekih poznatih koktel barova u Milanu, među kojima bih izdvojio Camparino in Galleria gde sam probao njihov negroni i bar Basso koji je poznat po koktelu negroni sbagliatto“, prenosi svoje utiske Lazarević koji već 18 godina uspešno vodi svoj koktel bar.


Kao klasik negroni je svim takmičarima predstavljao veliki izazov, ali je Lazarević odlučio da rizikuje ukrštajući uticaje dve podjednako autentične i hedonističke koktel kulture- kubansku i italijansku.

„Kako sam vlasnik kubanskog koktel bara koji postoji punih 18 godina u Kragujevcu, a i sam sam prošle godine posetio Havanu, napravio sam spoj i komparaciju Kube i Italije, kao postojbine Camparija. Ime koktela je Cuban negroni a sastoji se iz Camparija, slatkog vermuta (Cinzano Rosso koji je infuzovan sa crnim čajem, kardamomom, đumbirom, cimetom i karanfilićem), Havana Club 7 y.o., sirup kardamom i coffee bitter“- objašnjava Lazarević i pretpostavlja da je žiri odlučio da baš njemu dodeli pobedu jer je uspeo da postigne savršeni balans svih sastojaka.


Na pitanje gde je Srbija na mapi koktel barova objašnjava da za svetskim i evropskim trendovima ni malo ne zaostajemo, te da biti profesionalni bartender sve više postaje cenjena i plaćena profesija.

„Danas je jako tražen posao barmena u svetu, a jako mi je drago što se taj trend preneo i kod nas. Tačno je da su bartenderi u svetskim metropolama mnogo više cenjeni i plaćeni nego što je ovde situacija, ali smatram da svako ko voli svoj posao i potpuno se posveti konstantnom usavršavanju u njemu i u Srbiji može da uspe“, uveren je Lazarević. Primetno je da se poslednjih godina sve više razvija i odomaćuje ispijanje koktela i kod nas, sa čime se slaže i kragujevački koktel majstor, dodajući da je sve više ozbiljnih poznavalaca koktela koji tačno znaju u kakvom miksu ukusa žele da uživaju.
Kako i dolikuje jednoj priči o koktelima, za kraj smo našeg sagovornika zamolili da nam predloži tri koktela koje obavezno treba da probate, a možda i da pokušate da i sami pripremite.

NEA POLIS
Metaxa infuzovana sa rendanom korom pomorandže, cimetom, karanfilićem i biberom
Sirup ledeno doba (limunova trava, limunova kora, latice šafrana,listići peperminta pupoljak pomorandže, aroma breskve i limuna)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum