Fotografija: InStore magazine

Vesti iz trgovine

Stop prodaji elektronskih cigareta maloletnicima: Mladi ne bi smeli da imaju pristup, niti da konzumiraju bilo koji duvanski ili nikotinski proizvod.

Zaštita osoba mlađih od 18 godina od kupovine ovih proizvoda mora biti prioritet za sve aktere, od duvanskih i drugih kompanija koje proizvode ili uvoze elektronske cigarete („vejp“), tako i za trgovačke firme koje se bave maloprodajom, ali i za institucije koje regulišu ceo proces – zaključak je okruglog stola u organizaciji poslovnog magazina „InSTORE“ na ovu temu.

U kompaniji Philip Morris ističu postojanje striktnih procedura i pravila koja imaju za cilj zaštitu maloletnika od pristupa bilo kojoj vrsti duvanskih ili nikotinskih proizvoda, kao i konstantnih programa obuke zaposlenih, ali i partnera u prodaji koji imaju kontakte i interakciju sa potrošačima.

„Kompanija Philip Morris godinama radi na razvoju bezdimnih proizvoda koji su bolja opcija za punoletne pušače. Na domaćem tržištu trenutno je, od tih manje štetnih alternativa, prisutan IQOS, uređaj za zagrevanje duvana, a uskoro ćemo lansirati i dve vrste elektronskih cigareta, IQOS VEEV i VEEBA. Osnovno pravilo koga se držimo jeste da proizvodi koje lansiramo budu kontrolisani, da iza njih stoje naučni dokazi da su manje štetni od nastavka pušenja i konačno da ne smeju biti dostupni maloletnim osobama. Zbog toga i na našim prodajnim mestima, ali i u onim kanalima prodaje gde je naš uticaj ograničen,  insistiramo na kontroli starosne dobi potrošača kroz jasne procedure za verifikaciju godina. Takođe, PMI kroz partnerstvo sa nezavisnim organizacijama sprovodi programe „Mystery shoper“ sa ciljem da utvrde u kojoj meri se poštuju pravila i kakva je praksa prodaje nikotinskih proizvoda u maloprodaji“, rekao je Radmilo Vlačić, komercijalni direktor PMI Srbija.

On naglašava da lansiranje novih uređaja u Srbiji prati intenzivan program edukacije i komunikacija koji imaju za cilj da skrene pažnju javnosti na ovu veoma važnu temu, „kako bismo svi zajedno dali maksimum u zaštiti maloletnika od duvanskih i nikotinskih proizvoda“, dodao je Vlačić.

Philip Morris srednja Fotografija: InStore magazine

Svi učesnici panela su naglasili važnost unapređenja zakonske regulative koja se odnosi na prodaju duvanskih i nikotinskih proizvoda, imajući u vidu da po aktuelnom Zakonu o zaštiti potrošača, prodaja elektronskih cigareta maloletnicima nije zabranjena. Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“ naglašava da je neophodno ovim zakonom precizirati zabranu prodaje maloletnicima svih duvanskih i nikotinskih proizvoda, uključujući  i elektronske cigarete. „Dodatno, potrebna je i bolja kontrola primene Zakona o zaštiti potrošača u ovoj oblasti kao i uključivanje svih relevantnih institucija“, glavna je poruka  direktorke Udruženja „RODITELJ“ koje je sprovelo istraživanje na ovu temu i čiji rezultati su predstavljeni na ovom okruglom stolu.

„Elektronske cigarete su trenutno nedopustivo lako dostupne maloletnicima u maloprodaji, a kontrola uzrasta je retka. Čak 83% dece tvrdi da ih niko ne pita za godine, prilikom kupovine ovih proizvoda, dok 99% roditelja smatra da bi prodaja istih morala da bude zabranjena maloletnicima. Verujemo da će ozbiljne kompanije, poput onih čiji su predstavnici danas ovde, značajno doprineti tome da se uvede nulta tolerancija na prodaju svih duvanskih i nikotinskih proizvoda maloletnicima“, zaključila je Gordana Plemić.

Ksenija Anojčić iz kompanije Univerexport istakla je važnost edukacije na svim nivoima, gde je posebnu pažnju potrebno obratiti na prodavce: „Kompanija Univerexport primenjuje najviše standarde u ovoj oblasti, u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača. Prodavci su upoznati da mogu da traže lični dokument, ali ono što bih istakla jeste i činjenica da deca traže od starijih da im kupe ove proizvode, nad čime zaposleni nemaju kontrolu”. Ona je dodala da je izuzetno važno i pitanje pozicioniranja ovih proizvoda u maloprodajnim objektima, ističući da oni ne bi trebalo da se nalaze ispod žvaka na kasama, što i te kako utiče na decu, a rešenje vidi u masovnoj edukaciji.

Okrugli sto okupio je tridesetak učesnika, iz kompanija: Delhaize Serbia, Mercator-S, Lidl Srbija, Univerexport, Gomex, Domaća trgovina (Aroma marketi), NIS, OMV, Lukoil, EKO Serbia, Maxim & co, Cordoba, HDS i Dufry.