Vesti iz trgovine

Fiskalni računUredbom Vlade Srbije, na predlog Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i usluga, proširen je broj delatnosti obuhvaćenih obaveznom fiskalizacijom, a njena primena će otpočeti u različitim vremenskim periodima.
Prvi na udaru uredbe su putničke agencije i sektor zdravstvene zaštite stanovništva koji će 1. juna 2009. godine imati obavezu da evidentiraju promet preko fiskalne kase, a od 1. januara 2010. godine i taksi prevoz.

Na taj način se povećava broj delatnosti kod kojih je moguća sveobuhvatna i efikasna kontrola ostvarenog prometa i naplate poreza i jača finansijska disciplina, ocenio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević za Tanjug.

On je istakao da je završetak fiskalizacije jedan od prioriteta, budući da je to najefikasniji način borbe protiv "sive" ekonomije i stvaranja uslova za ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve učesnike.

Fiskalizacijom su obuhvaćeni i poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja.

Fiskalni sistem će od 1. marta 2010. godine obuhvatiti i advokatske poslove i sistem obrazovanja, tako da će fiskalne račune izdavati i osnovne, srednje, više i visoke obrazovne ustanove.

Ministar Milosavljević je podsetio da je od uvođenja fiskalnih kasa u Srbiji prošlo nekoliko godina i da više ne postoje razlozi zbog kojih su pojedine delatnosti bile izuzete, ali da se se u pripremi uredbe vodilo računa o specifičnostima različitih delatnosti, kapacitetima proizvodjača i servisera fiskalnih kasa i inspektora Poreske uprave, navedeno je u saopštenju Ministarstva trgovine i usluga za Tanjug.

Izvor: Tanjug