Mercator Grupa ponovo beleži rast prihoda i EBITDA

Mercator Grupa prihodi

Mercator Grupa je i u 2021. godini zabeležila rast prihoda i to na svim tržištima na kojima posluje.

Kompanija Mecator ostvarila je 2,2 milijarde eura prihoda u 2021.godini, što je 1.6 procenata povećanja u odnosu na 2020.godinu. Takođe je zabeležila i normalizovanu EBITDA u iznosu od 174,2 miliona evra, što ukazuje na rast od 7,9% u odnosu na prethodnu godinu. Ovi rezultati, ali i niz drugih aktivnosti, uticali su na to da odnos neto duga i normalizovane EBITDA sada iznosi 4,8 procenata.

Od posebnog značaja je i da je kompanija Mercator rast prihoda zabeležila na svim tržištima na kojima posluje. Mercator u Srbiji zabeležio je povećanje ukupnog prihoda za 1,8%, u Crnoj Gori za 11,3%, a u Bosni i Hercegovini za 1,1%.

Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora, ovim povodom je izjavio: „Strateški fokus Mercatora na dugoročnoj saradnji sa lokalnim dobavljačima biće i temelj razvoja čitavog lanca proizvodnje i prerade hrane u budućnosti. Ovo poslednje je dodatno potvrdila i energetska i sirovinska kriza sa kojom se suočavamo, i koja će nastaviti da obeležava celi lanac vrednosti, od farmera do police“.

Neto dobit, koji je kompanija Mercator ostvarila u 2021. godini iznosi 3,9 miliona eura, isključujući gubitke od revalorizacije investicionih nekretnina, koji nisu rezultat redovnog poslovanja.