Kompanija C&A Srbija zatvara svoje prodavnice i napušta Srbiju

C und A Logo

Modna kompanija C&A, poznati lanac prodavnica odeće i obuće, proglašava stečaj i napušta tržište Srbije.

Kompanija C&A Srbija objavila je obaveštenje za medije u kome obaveštava da je nakon što je postala meta za organizovane carinske prevare, morala da proglasi insolventnost i pokrene stečajni postupak. Kako se navodi, za sada nepoznati počinoci sistematično su počinili više od 300 prevarnih radnji u periodu od 2014. do 2021. godine, kojima se krše carinski propisi Republike Srbije.

Ovim postupkom pogođeno je 135 zaposlenih radnika u 14 prodavnica koje kompanija C&A poseduje na teritoriji Srbije. Posebno se naglašava da se ova specifična situacija odnosi samo na Srbiju i da se ovaj razvoj događaja nikako ne tiče drugih tržišta na kojima ova kompanija još posluje.

Kako RTS prenosi, Tanjugu je rečeno da su prošle godine u Upravi Carine otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad vršene, tako što su službenici jedne modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

Na taj način uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra, navode iz Uprave carina.

Blic prenosi da je radnicima kompanije C&A predloženo da iskoriste godišnje odmore i zatvore prodavnice. Nekoliko lokala, Pančevo, Kragujevac i Zrenjanin su to i uradili, dok se u preostalim prodavnicama prodaje roba po sniženim cenama.