Vesti iz trgovine

Jumbo Novi SadGrčka kompanija Veropoulos planira da nastavi širenje maloprodajne mreže u Srbiji ulaskom na tržište Novog Sada otvaranjem hipermarketa na više hiljada kvadratnih metara.

Atinski VERO S.A. kroz svoju filijalu u Beogradu, Veropoulos Srbija, planira nove aktivnosti i širenje maloprodajne mreže na srpskom tržištu. Veropoulos je ove godine i zvanično preuzeo Novotrans Novi Sad na lokaciji Kisački put 1, sa placem i objektom u početnoj fazi izgradnje. Novotrans se prema uvidu iz APR-a nalazio u vlasništvu MAT Real Estate, koja pripada grupi Matijević. Na upit portala Retail Serbia, da li Veropoulos planira da na pomenutoj lokaciji otvori najveći hipermarket u Srbiji, generalni direktor Marc Ernest Garofani je samo kratko potvrdio.

Vlasnik kompanije, Nikos Veropoulos, je tokom prošle godine za grčki Deal o trenutnom poslovanju i daljim planovima izjavio: "Mi smo od malih nogu investirali u inostranstvo otvaranjem objekata u Srbiji i Makedoniji. Grčka je tada imala velike probleme i još uvek ih ima. Šteta je bila što smo morali da se rešimo naše prodajne mreže u Grčkoj, ali smo se onda fokusirali na aktivnosti u dve države na Balkanu. Od 2016. svu svoju pažnju i eneregiju sam usmerio u ove dve države". Deal News je naveo i da se planira otvaranje velikog prodajnog objekta u Srbiji na površini od 6000-7000 kvadrata koji će ponuditi kombinaciju Super Vero i Jumbo ponudu, ali nije precizirano da li se radi o lokaciji u Novom Sadu. Kako je tada objavljeno, vrednost investicije sa kupovinom zemljišta i objekta iznosiće blizu 6 miliona evra. Sličan objekat trebao bi da se otvori i u Skoplju, sa tim što će se tamo ići u zakup maloprodajnog objekta slične površine.

Veropoulos je prvi supermarket u Grčkoj otvorio 1969. godine. Tokom 90-ih godina kompanija je beležila snažan rast pod licencom Spar-a i otvarala veliki broj novih objekata, ali i vršila akvizicije manjih trgovinskih lanaca. Veropoulos je bio vlasnik i najvećeg maloprodajnog lanca na Kritu Chalkiadakis, koji se sada nalazi u vlasništvu grupe Sklavenitis. Krajem 2015. i početkom 2016. Veropoulos donosi odluku da proda celokupnu mrežu marketa Grčkoj kompaniji METRO AEBE u vlasništvu porodice Panteliadis. Sa sedištem u Atini, VERO trenutno posluje u Beogradu od 2002. godine, kao i u Severnoj Makedoniji u kojoj je prvu prodavnicu otvorio 1997. godine. Na oba tržišta kompanija posluje sa brendovima Vero, Super Vero i kroz master franšizu Jumbo.