Vesti iz trgovine

JUMBOGrčki maloprodajni lanac za decu i dom, Jumbo, saopštio je nedavno da će usled problema koji su izazvani epidemijom covid - 19 zabeležiti pad prodaje, ali i da će privremeno odložiti planirane investicije.

Kompanija Jumbo, saopštila je da će zabeležiti pad prodaje, kao i da će odložiti planirane investicije u širenje maloprodajne mreže. Prema najavama trgovca, usled epidemije covid - 19 i privremenog zatvaranja prodavnica u tržnim centrima najviše će biti pogođene filijale u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj. Jumbo će pomeriti planirane investicije koje su najviše bile usmerene na Rumuniju i Bugarsku. U tekućoj godini kompanija je planirala otvaranje nove prodavnice u Rumuniji na 12.000m2.

Jumbo trenutno u svom vlasništvu poseduje 52 prodavnice u Grčkoj, 15 u Rumuniji, 10 u Bugarskoj i 6 na Kipru. Prva Jumbo prodavnica otvorena je 1986 u blizini Atine. Grčki maloprodajni lanac u svom asortimanu danas nudi dečje stvari i igračke, sezonski program, kancelarijski materijal i stvari za kuću.

Putem franšize Jumbo se širio poslednjih godina u nekoliko država na Balkanu. Balfin Grupa iz Albanije, najveći je franšizni partner grčke kompanije i trenutno poseduje Jumbo prodavnice u Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Iz kompanije su više puta najavili da će i tokom ove godine otvarati nove objekte, a u planu je i ulazak na tržište Moldavije. U ponudi Jumbo prodavnica koje se nalaze u vlasništvu Balfin Grupe nalazi se 30.000 artikala.

Jumbo u Srbiji posluje od 2016 u saradnji sa kompanijom Veropoulos. Nakon četiri godine poslovanja na srpskom tržištu, Jumbo je i dalje prisutan samo u Beogradu na četiri lokacije. U ponudi se nalazi oko 10.000 artikala.