Spar ponovo osvaja Grčku sa 80 marketa - nekadašnji vlasnik licence Veropoulos (zvanično) ne planira povratak

Spar

Spar je nedavno u Grčkoj otvorio 31. po redu supermarket ali i najavio otvaranje novih 80 koji se trenutno nalaze u fazi preuređenja. Nekadašnji vlasnik Spar licence, kompanija Veropoulos, zvanično, ne planira povratak u Grčku i ostaje samo u dve države na Balkanu.

Spar Hellas, članica Spar International, koja je ponovo dovela Spar brend u Grčku planira da i usled problema na tržištu nastavi snažnu ekspanziju. Kompanija je nedavno otvorila 31. supermarket u Grčkoj koji se nalazi u Patri. U moderno uređenom prostoru na dva nivoa, potrošačima je dostupan širok asortiman na više od 240 kvadrata prodajnog prostora. Iz filijale Spara u Grčkoj su dodali, da je Patra treći grad po veličini u zemlji, koji poseduje trgovačku luku i dva univerziteta.

Spar Hellas je nedavno uspostavio partnerstvo sa trgovačkom kompanijom Bazzar koja će biti zadužena za logistiku i skladištenje proizvoda. U narednom periodu Spar će nastaviti da otvara nove objekte, a kako je najavljeno do kraja tekuće godine poslovanje će se odvijati sa novih 80 prodavnica.

SPAR u Grčkoj:

Spar u Grčkoj ima veoma dugu istoriju. Od 1969 godine Spar otvara svoje prve prodavnice pod licencom koja se nalazi u vlasništvu kompanije Veropoulos. Ipak, krajem 2015 i početkom 2016 godine Veropoulos prodaje svih 180 supermarketa u Grčkoj i napušta svoje matično tržište, nakon čega dolazi i do raskida saradnje Veropoulosa i Spara kao davaoca franšize. Kompanija Veropoulos nakon odlaska iz Grčke ostaje da posluje samo u Beogradu i Makedoniji i zvanično nije najavila povratak na tržište na kojem je nekada posedovala jedan od najvećih maloprodajnih lanaca.

Spar se od 2018 vraća u Grčku kroz saradnju sa novoosnovanom kompanijom Spar Hellas u kojoj najveći udeo poseduje kompanija Asteras. Prema ranijim najavama, Spar planira narednih godina otvaranje više stotina supermarketa i godišnji promet veći od milijardu evra.