Vesti iz trgovine

JumboGrčki maloprodajni lanac Jumbo nastavlja snažnu ekspanziju na Balkanu. Nova prodavnica svečano je otvorena u Kosovskoj Mitrovici, a slede otvaranja i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj...

Grčka kompanija Jumbo S.A. uspešno nastavlja širenje maloprodajne mreže na Balkanu otvaranjem novih prodavnica, ali i najavljuje dalju ekspanziju kroz direktne investicije ili u saradnji sa svojim franšiznim partnerima. Kompanije Jumbo i Kid Zone Kosovo (članica Balfin Grupe) svečano su otvorile prvu Jumbo prodavnicu u Kosovskoj Mitrovici koja nudi oko 30.000 proizvoda, igračke za decu, kancelarijski materijal, sezonski program i stvari za kuću. Jumbo je na Kosovu prisutan od 2014. godine, a novootvorena prodavnica je šesta po redu. Balfin Grupa je najavila da će nastaviti širenje svoje prodajne mreže i da će grčki brend stići i u Peć. Jedna od najvećih investicionih kompanija na Balkanu, Balfin, uskoro bi trebalo da otvori i prvu Jumbo prodavnicu u Crnoj Gori koja će se nalaziti u Podgorici, dok je u glavnom gradu Albanije nedavno otvorila modernizovanu Jumbo prodavnicu. Iz kompanije su ranije najavili da će još nekoliko novih prodavnica otvoriti vrata potrošačima u Bosni i Hercegovini.

Jumbo S.A. kroz svoje direktno prisustvo poseduje maloprodajnu mrežu u Bugarskoj, u kojoj je započeta izgradnja nove, četvrte po redu prodavnice u Sofiji koja će se prostirati na oko 12.000 kvadratnih metara. Objekat će posedovati skladišni prostor od preko 4.300 kvadrata, dok će posetiocima na raspolaganju biti oko 300 parking mesta. Kako je planirano, nova prodavnica će otvoriti vrata potrošačima u februaru i zapošljavaće 50 radnika. U 2017. godini Jumbo je u Bugarskoj povećao promet za 23%, odnosno na 149,5 miliona leva.

Kompanija Jumbo planira da tokom novembra otvori i veliki prodajni centar u Rumuniji na mestu nekadašnjeg objekta Real koji se nalazio u vlasništvu Metroa. Na svom matičnom tržištu, grčka kompanija je najavila da će uskoro otvoriti nove prodavnice u Atini i Solunu.

Jumbo je u Srbiji i Makedoniji prisutan u saradnji sa kompanijom VERO S.A. iz Atine i sa svojim kompanijama u Srbiji Veropoulos Srbija i Veropulos Dooel Makedonija. Kompanija Vero trenutno pored 18 marketa Vero i Super Vero poseduje i 8 licenciranih Jumbo prodavnica, od kojih se četiri nalaze u Beogradu, na lokacijama u Zemun Parku, na Voždovcu, Novom Beogradu i Konjarniku. Grupa Vero beleži rast prometa na svim tržištima i zapošljava više od 1.600 radnika.