Vesti iz trgovine

Atlantic GrupaAtlantic Grupa je u prvom polugodištu 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 332 miliona evra, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 4,1 odsto ukoliko isključimo uticaj prodate uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 39,5 miliona evra i veća je za 5,3 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 8,8 odsto na 22,3 miliona evra. Dobri rezultati ostvareni su na krilima rasta distributivnog poslovanja i sopstvenih robnih marki.

Polugodište u znaku nagodbe, prodaje Neve i novih principala  

„Iza nas je balansirano polugodište u kojem beležimo rast na svim značajnim tržištima i većini poslovnih područja. Rast prihoda i dalje prati rast profitabilnosti, a nastavljamo i s daljim smanjenjem zaduženosti. “, kazao je Zoran Stanković, potpredsednik Atlantic Grupe za finansije. 

Od događaja koji su obeležili polugodište izdvaja se uspešno okončanje procesa izglasavanja nagodbe poverilaca Agrokor Grupe. Prema nagodbi, ukoliko Konzum ostvari četverogodišnji planirani EBITDA koji je uključen u projekcije menadžmenta Agrokora i savetnika, kao podloge za postizanje nagodbe, Atlantic Grupa će naplatiti sva preostala potraživanja od članica Agrokor Grupe iz razdoblja pre pokretanja postupka vanredne uprave, a koja iznose oko 8 miliona evra. Polugodište će obeležiti i nedavno potpisani ugovor o kupoprodaji društva Neva kojim taj najveći proizvođač kozmetike u Hrvatskoj prelazi u vlasništvo kompanije Magdis, poznate po renomiranoj robnoj marki Biobaza, kao i farmaceutskih i medicinskih sirovina. Atlantic je na ovaj način nastavio da sprovodi svoj strateški program dezinvestiranja „non-core“ malih poslovnih operacija, započet lani prodajom proizvodnih pogona sportske i aktivne prehrane belgijskom Aminolabsu.

Polugodište je obeležila i konsolidacija distributivnog poslovanja. Ugovorena je saradnja sa novim principalima - Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, što je omogućilo stabilan rast distribucije na tim tržištima. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje. Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana posebno se ističu rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, dvocifreni rast instant turske kafe Black'n'Easy i redizajnirane Cockte sa odličnim rezultatima postignutim u HoReCa kanalu. 

Srbija rasla stopom od 6,1 odsto

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su uticala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi sa rastom od 12,5 odsto, Pićasa rastom od 9,6 odsto i Kafa sa rastom od 6,8 odsto. Kafa je ujedno i najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima s 21,3 odsto učešća i 71 milion evra prihoda od prodaje. Od pojedinačnih tržišta je najveći rast ostvaren u Hrvatskoj – 8,3 odsto, a sledi Bosna i Hercegovina sa 6,9 odsto i Srbija koja je rasla stopom od 6,1 odsto. Značajan rast beleži se i na ostalim tržištima regiona – kao što su Makedoniji i Crna Gora... - koja su rasla 9,8 posto.