Grčka dobila novi lanac supermarketa - SPAR otvorio prve objekte

SPAR

Nakon više od dve godine pauze, jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu, holandski Spar, ponovo je prisutan na grčkom tržištu.

Novoosnovana kompanija Spar Hellas otvorila je prve supermarkete poznatog svetskog maloprodajnog brenda u Grčkoj, ali i najavila velike planove narednih godina. Prvi supermarketi otvoreni su u Atini i Larisi, kao i na ostrvima Kos, Skiatos i Krit. Tokom maja meseca Spar će svoje supermarkete otvoriti i u Glifadi, gradu Heraklion i Svetoj Anargioi. Najveći udeo u novoj kompaniji poseduje Grupa Asteras, dok preostali udeo poseduju investicioni fondovi. U asortimanu Spar-ovih supermarketa u Grčkoj trenutno se nalazi 500 proizvoda robnih brendova Spar-a, dok će taj broj biti povećan do kraja godine na 800, a narednih godina na ukupno 1.400 proizvoda. Džordž Papantoniu, predsednik Spar Hellas je izjavio da je pritisak na malim igračima u maloprodajnom sektoru na veoma konkurentnom tržištu Grčke veoma veliki, kao i da Spar nudi veliko iskustvo, široku paletu robnih brendova, ponude i promocije za potrošače. On je dodao da je zaštita članova, kao i dobro i profitabilno poslovanje njihova prva briga. Otvaranjem većeg broja supermarketa, Spar Hellas planira da pokrene velike kampanje oglašavanjem u štampanim i eletronskim medijima, radio stanicama, kao i na društvenim mrežama.

Spar Hellas je pozvao sve trgovce na saradnju kroz otvaranje franšiznih prodavnica pod brendom Spara, a budućim partnerima ostavio mogućnost da koriste ime svoje kompanije i Spara na svojim maloprodajnim objektima. Kompanija planira da u naredne četiri godine logo Spar-a bude na 350 maloprodaja i da ostvaruje ukupan godišnji promet od oko 1,2 milijarde evra čime bi postao jedan od tri najveća lanca supermarketa posle Sklavenitisa i Delezovog AB Vassilopoulos-a.

Spar je u Grčkoj bio prisutan od 1969. godine u saradnji sa kompanijom Veropoulos koja je raskinula sporazum sa Grupom Spar tokom 2015. godine i napustila matično tržište prodajom svojih operacija kompaniji Metro Aebe koja je nedavno otvorila novi hipermarket na 2.000 kvadrata prodajnog prostora. Danas, kompanija Veropoulos posluje sa centralom u Atini VERO S.A. i filijalama u Srbiji i Makedoniji u kojima poseduje Super Vero, Vero i Jumbo maloprodajne objekte. Ipak, Veropoulos nije u potpunosti raskinuo saradnju sa nekadašnjim partnerom i ponovo je ponudio robnu marku Spar na policama svojih marketa. U zemljama regiona pored Grčke, Spar je prisutan u Mađarskoj, Albaniji i Hrvatskoj, a kao sledeće zemlje za ulazak nezvanično se spominju Srbija i Makedonija.

Spar International poseduje više od 12.000 maloprodajnih objekata u više od 40 zemalja sveta na četiri kontinenta u kojima se svakodnevno uslužuje više od 13 miliona potrošača.