Vesti iz trgovine

SPARSPAR u saradnji sa franšiznim partnerima u Grčkoj završava izgradnju prvih maloprodajnih objekata, ali i planira da postane jedan od najvećih trgovinskih lanaca u toj zemlji.

Kako saznaje portal Retail Serbia, prvi supermarketi SPAR-a u Grčkoj trebalo bi da budu otvoreni u naredna dva meseca, a SPAR International trenutno pregovara sa još nekoliko kompanija koje bi poslovale u okviru SPAR Hellas. Ugovori su do sada potpisani sa Grupom Asteras i Mesis Hellas, a u planu je da se sa prvobitnih 200 marketa poslovanje odvija na više od 300 lokacija. Iz izvora bliskih Spar Hellas, saznajemo da novoosnovana kompanija planira da u narednih nekoliko godina postane jedan od većih maloprodajnih lanaca sa godišnjim prometom od oko milijardu evra. Za dovođenje Spar-a u Grčku zadužen je deo bivšeg menadžmenta iz Grupe Marinopoulos koji je bio zadužen za operacije na tržištima Makedonije i Albanije, a prvi objekti i pored toga što se drži u velikoj tajnosti trebalo bi da budu otvoreni u naredna dva meseca u Atini, na Rodosu i Skiatosu. Spar će se u početku svog poslovanja najviše fokusirati na mesta u kojima borave turisti, nakon čega će krenuti ekspanzija i na ostale delove zemlje.

Podsetimo, Spar je u Grčkoj bio prisutan od 1969. do kraja 2015. godine pod okriljem kompanije Veropoulos. Spar je trenutno jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu sa više od 12.000 maloprodaja u više od 40 zemalja. U Centralnoj i Istočnoj Evropi najbolje rezultate u okviru Grupe postiže filijala u Mađarskoj koja je do sada investirala preko milijardu evra. Početkom prošle godine Spar je preuzeo Billa supermarkete u Hrvatskoj, dok je u Albaniji otpočeo poslovanje u saradnji sa Balfin Grupom koja planira da investira 100 miliona evra u širenje maloprodajne mreže narednih godina.