Carrefour zaboravio Srbiju - Temišvar i gradovi širom Rumunije dobili nove supermarkete i hipermarkete

Carrefour Rumunija

Najveći lanac supermarketa u Evropi, francuski Carrefour, više ne razmišlja o ulasku na srpsko tržište. Ipak, poznati trgovac je nastavio širenje maloprodajne mreže u okruženju i gradovima u blizini granice sa Srbijom.

Carrefour je novi supermarket u Rumuniji svečano otvorio u Temišvaru. Novi maloprodajni objekat kupcima nudi više od 500 kvadrata prodajne površine i 5.000 artikala, od kojih je 1.000 iz asortimana robnih brendova koji su povoljniji za oko 20%. U bogatom asortimanu Carrefour je ponudio veliki izbor sireva, mleka, mesa, organske proizvode, voće i povrće, konditorske proizvode i dijet program. Francuski trgovac ekspanziju na rumunskom tržištu nastavio je i otvaranjem supermarketa u gradu Valea. Na više od 600 kvadrata prodajne površine kupcima je ponuđeno 7.000 artikala, a u novom maloprodajnom objektu Carrefour je zaposlio 20 novih radnika. Filijala u Rumuniji je nedavno i povećala broj Supeco prodavnica koje su se ranije nalazile u vlasništvu Bille koja se povukla sa tog tržišta. Supeco je novi format Carrefour prodavnica koji posluju po principu diskont-supermarketa. Trgovačka kompanija će početkom decembra otvoriti novi hipermarket u sklopu šoping mola u gradu Ramniku Valča. Površina budućeg hipermarketa iznosiće 7.500 kvadrata i zapošljavaće 300 radnika što će francuskog giganta pozicionirati kao najvećeg poslodavca u tom gradu. Carrefor trenutno posluje sa 307 maloprodaja i drugi je po veličini lanac u susednoj Rumuniji.

Početkom ove godine Carrefour je raskinuo franšizni ugovor sa grčkim Marinopoulosom čime je i zvanično stavljena tačka, bar za sada, o dolasku poznatog lanca u Srbiju. Francuski i grčki trgovci planirali su ulazak na naše tržište kroz zajedničku kompaniju sa udelom 50-50%. Nakon izlaska Carrefoura iz zajedničke grupacije, Marinopoulos je planirao da samostalno otvara maloprodajne objekte, u Novom Sadu i Beogradu.