Vesti iz trgovine

SupermarketNajveći domaći trgovački lanci Univerexport, Dis i Aman još uvek ne posluju u nekoj od zemalja u regionu, osim lanca drogerija Lilly koji poseduje maloprodajnu mrežu u Bugarskoj.  

Ulazak na pojedina tržišta u regionu za srpske trgovce je gotovo nemoguća misija. Krenimo od severnog suseda, Mađarske. Tržište ove države je jedno od najrazvijenijih u Evropi kada je u pitanju sektor maloprodaje. Pored tri domaća trgovca Real, CBA i Coop-a, prisutni su i francuski Auchan, britanski trgovac Tesco, nemački Metro, austrijsko - holandski Spar i nemački diskonteri Aldi, Lidl i Penny. Supermarketi, diskonti, ali i hipermarketi nalaze se i u mestima koja broje i po samo nekoliko hiljada stanovnika. Svi strani trgovci najavili su još snažniju ekspanziju i što bolju saradnju sa domaćim mađarskim dobavljačima. Krizu u trgovačkoj igri konkurencije osećaju domaći trgovci, pa je ulazak novog lanca na to tržište gotovo nemoguć.

Slična situacija je i u Rumuniji u kojoj posluju Mega Image, Carrefour, Profi, Penny, Auchan, Cora, Lidl i mnogi drugi maloprodajni lanci. U narednim godinama nemački diskonter Aldi sprema ulazak na tržište Rumunije otvaranjem više stotina marketa, pa bi se uspeh našeg trgovca na tom tržištu odmah doveo u pitanje.

Sektor maloprodaje članice EU sa najnižim standardom, Bugarske, ostao je bez nekoliko trgovačkih imena za poslednjih godinu i po dana. Objekti Carrefour-a, Pikadilia i Penny-a više nisu prisutni u Bugarskoj, ipak, ukoliko bi neki od naših trgovaca odlučio da otpočne svoje poslovanje u toj državi za konkurente bi imao članicu Rewe Grupe, Billu, koja najavljuje otvaranje deset novih supermarketa do kraja godine, ali i dva lanca diskonta, sestrinske kompanije Lidl i Kaufland, koje kupuju placeve za izgradnju novih marketa, a nezvanično razmišljaju i o preuzimanju nekih od objekata nekadašnjih konkurenata koji su do nedavno poslovali. Ipak, kada je Bugarska u pitanju, izuzetak je lanac drogerija lilly koji poseduje maloprodajnu mrežu u svim većim mestima širom zemlje. Kompanija Delta jedina je srpska kompanija koja je ušla sa prehrambenim lancem u Bugarsku otvaranjem Tempo hipermarketa u Sofiji i preuzimanjem lanca Pikadili. To ipak nije dugo trajalo, pa je prodajom cele maloprodajne mreže i poslovanje u toj državi prešlo u ruke Deleza koji je kasnije napustio tržište Bugarske prodajom objekata domaćoj kompaniji. 

Na malom makedonskom tržištu posluju turski Ramstore deo Migros Grupe koji je nedavno otvorio novi express market u Kumanovu koji se prostire na 260m2, trgovačka kompanija Veropoulos koja je najavila otvaranje tri do četiri nova trgovačka centra, domaći diskonter KAM Market, Tinex i mnogi drugi, pa je ulazak naših trgovaca pored toliko trgovaca, nestabilne političke situacije i malog standarda malo očekivan. 

Naši domaći trgovci, bar zvanično, ne planiraju ni ulazak u severne delove *Kosova. Pored velikog broja lokalnih trgovaca, na Kosovu posluju Interex, makedonski KAM Market i italijanski lanac supermarketa Conad koji nudi 5.000 artikala iz Italije i veliki broj artikala iz asortimana PL-a.

I ulazak u Crnu Goru nekog od srpskih trgovačkih igrača je malo očekivan, imajući u vidu da su na tržištu veoma rasprostranjeni supermarketi u vlasništvu Domaće Trgovine (Aroma i Conto), Voli-a i Mercatora (Idea). Idea je nedavno u Podgorici otvorila novi supermarket, 112. po redu u Crnoj Gori u kome je potrošačima ponudila širok izbor artikala. Pored tri velika trgovačka igrača, u mnogim mestima širom zemlje otvoreni su maloprodajni objekti lokalnih trgovaca koji i dalje imaju veliki udeo u maloprodajnom sektoru. 

Tržište Bosne i Hercegovine u potpunosti su osvojili domaći trgovački lanci Bingo, Tropic, Kort, Namex ali i Konzum koji se nalazi u vlasništvu Agrokora. I pored nezvaničnih najava da bi poznati evropski diskonter mogao da uđe na to tržište preuzimanjem domaćeg lanca za sada još uvek nema ništa, a srpski trgovci bar zvanično nisu do sada saopštavali mogućnost da uđu na tržište BiH otvaranjem maloprodaja. Kompanija Delta posedovala je Maxi supermarkete i Tempo hipermarkete u Bosni i Hercegovini, međutim, prodajom svih objekata, i poslovanje u toj zemlji je prešlo u ruke Deleza koji je nakon nekoliko godina poslovanja prodao objekte domaćem trgovcu Tropic. 

Hrvatsko tržište maloprodaje skoro je u potpunosti zatvoreno, kako za trgovačke lance iz Srbije, tako i za same proizvođače koji su nedavno bili primorani na plaćanje uvećanih taksi na uvoz robe u tu državu od čak 20 puta. Najveći udeo u maloprodaji i dalje drži Konzum, dok je Spar preuzimanjem Bille sada prisutan na više od 100 lokacija, kao i Lidl koji se približava tom broju. Sestrinska kompanija Lidla, Kaufland, nedavno je otvorila dva nova hipermarketa, ali i domaći trgovac Plodine koji je otvorio dva hipermarketa i investirao oko deset miliona evra. Širenje prodajne mreže nastavili su i lanci KTC, Tommy i Studenac. 

Ipak, sa druge strane, regionalni trgovački igrači prisutni su u Srbiji, u kojoj imaju veliki udeo u maloprodajnom sektoru. Najveći lanac supermarketa je Mercator (Idea, Roda i Mercator), dok manji udeo ima Domaća Trgovina (Aroma) koja je deo crnogorske kompanije. Na tržištu se od nedavno pojavio i lanac supermarketa Kort iz Republike Srpske koji je najavio ekspanziju. U Beogradu posluje i grčki Veropoulos koji poseduje supermarkete i Jumbo robne kuće.