Vesti iz trgovine

LukoilLukoil će u Crnoj Gori sledeće godine otvoriti pet novih benzinskih pumpi i povećaće udeo na crnogorskom tržištu na 20 odsto. Do kraja godine investicije u Crnu Goru dostići će 54,2 miliona dolara, naveli su iz kompanije Lukoil Montenegro.

Iz kompanije su saopštili da će u januaru naredne godine biti otvorena benzinska stanica u blizini nekadašnje fabrike „Radoje Dakić“, dok će u martu otvoriti pumpu kod Bijelog Polja. Nove stanice biće otvorene i u Nikšiću, Danilovgradu i Herceg Novom, čime će Lukoil preuzeti petinu crnogorskog tržišta.

Kako su naveli, Lukoil neće snižavati cene svojih proizvoda kako bi preuzeo crnogorsko tržište na kojem je dominantan Jugopetrol, već će konkurisati kvalitetom ponuđenih proizvoda.

Kompanija Lukoil jedna je od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa koja generiše 2,3 odsto ukupne proizvodnje crnog zlata i ima 1,3 odsto svetskih rezervi tog energenta. Lukoil ima oko 6.000 benzinskih pumpi u 30 zemalja.

Ukupne investicije u rafineriju koju Lukoil ima u Burgasu do kraja godine iznosiće više od 310 miliona dolara, dok će do 2012. godine dostići milijardu.

Do kraja godine najviše će biti uloženo u Bugarsku, 403,2 miliona dolara, a najmanje u Makedoniju, 12,2 miliona dolara.

Iz kompanije su najavili širenje na tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Lukoil posluje na crnogorskom tržištu od oktobra 2006. godine a pre pola godine od Rokšpeda je za 26,5 miliona evra kupio šest benzinskih pumpi.

 

 

Izvor: Seebiz.eu, B92