Vesti iz trgovine

Ikea Svedska IKEA planira da investira još 500 miliona evra na rumunskom tržitu koje je najbrže rastuće u maloprodajnom sektoru jugoistočne Evrope.

Svedska kompanija planira da posluje u Rumuniji sa devet trgovačkih centara. IKEA trenutno poseduje jednu robnu kuću koja se nalazi u Bukureštu, dok će tokom 2018. godine biti otvorena i druga na većoj prodajnoj površini. Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA za jugoistočnu Evropu je izjavio, da je Rumunija zemlja sa najvećim razvojnim potencijalom u ovom delu Evrope i da će kompanija investirati i u drugim rumunskim gradovima kao i da će ukupna investicija iznositi 500 miliona evra. Otvaranjem novih robnih kuća, IKEA će zapošljavati više od 3.000 radnika. Druga robna kuća čije se otvaranje očekuje sledeće godine, nalaziće se u istočnom Bukureštu u blizini velikih trgovačkih objekata Jumbo, Jysk, Metro, Auchan i Dedeman. Objekat će se prostirati na oko 37.000 kvadratnih metara i zapoliće 300 radnika. Jedan od budućih IKEA centara nalaziće se i u Temišvaru čiji se početak rada očekuje do 2020. godine.

IKEA će za nekoliko meseci završiti izgradnju prve robne kuće u Srbiji, koja se nalazi u blizini Beograda čime će svedski gigant i zvanično otpočeti poslovanje u retail sektoru na našem tržištu. Kako je ranije najavljeno iz kompanije, postoji mogućnost da se pored robne kuće nadomak Beograda izgradi i retail park.