Vesti iz trgovine

OBI objekatOBI (DIY) je zadovoljan poslovanjem na mađarskom tržištu i nastaviće da investira u njega, saopšteno je iz ove trgovačke kompanije.

OBI je napravio veliku ekspanziju u Mađarskoj i nastaviće da investira u njoj. Kompanija je plate zaposlenima povećala za oko 25% i trenutno zauzima prvo mesto u retail sektoru po povećanju plata. Samo u Budimpešti, trgovac poseduje devet trgovačkih centara u kome nudi veliki izbor sanitarija, građevinskog materijala, podova, stvari za kuću, nameštaj, kuhinje, osvetljenja, auto opreme i drugog. 

OBI je u našem okruženju prisutan i u Bosni i Hercegovini sa prodajnim centrom u Sarajevu koji radi pod franšizom. Ipak, predstavnici nemačke kompanije već više od šest godina ne spominju ulazak na srpsko tržište i kako trenutno stvari stoje u retail sektoru, OBI verovatno i u narednih nekoliko godina neće otpočeti poslovanje kod nas. 

Tržišta na Balkanu, ostala su bez velikih DIY trgovaca. Srbiju je napustio poznati francuski lanac Mr.Bricolage, u Hrvatskoj više ne posluju OBI i Baumax, dok je Albaniju napustio Praktiker. Nešto bolja situacija je u susednoj Bugarskoj u kome Praktiker i Mr.Bricolage otvaraju veliki broj centara i koji su najavili dalje investiranje. Praktiker je nakon 25. godina poslovanja u Grčkoj i otvaranja velikog centra na Rodosu saopštio pozitivne rezultate i najavio otvaranje novih centara širom zemlje. Nekadašnji Mr.Bricolage objekat u Novom Sadu posluje kao partner francuske kompanije i pod brendom Brico S koji se nalazi u vlasništvu domaće kompanije.