Vesti iz trgovine

Masoutis marketGrčki trgovac Masoutis beleži rast prometa, najavljuje otvaranje dva supermarketa i preuzimanje malog lokalnog trgovca na jugu države.

Prema procenama, Masoutis će tekuću godinu završiti sa ostvarenim prometom od 802-803 miliona evra, dok je prošlu godinu završio sa prometom nešto većim od 750 miliona. Kompanija je nedavno saopštila da će uskoro biti otvorena dva nova supermarketa kao i da će preuzeti manjeg lokalnog trgovca van severa Grčke, ne otkrivajući više detalja o tome. Masoutis je najveći trgovački lanac na severu zemlje sa udelom u prodaji od oko 34%.

Nezvanično, kompanija AB Vassilopoulos već nekoliko puta pokušava da preuzme Masoutis a poslednji pregovori vođeni su nedavno kada je za preuzimanje ovog lanca ponuđeno do 350 miliona evra. Masoutis za sada nije prihvatio ponudu, ali mnogi stručnjaci ocenjuju da se akvizicija može očekivati na proleće 2017. godine, kada bude potpuno jasna situacija povodom spajanja Sklavenitisa i Marinopoulosa.

Grčko tržište maloprodaje beleži najveće promene u Evropi za poslednjih nekoliko godina. Svoje poslovanje su povukli trgovci Makro i Carrefour, lanac Arvanitidis proglasio je bankrot, dok su dva trgovačka diva Marinopoulos i Sklavenitis u fazi spajanja. Na mestima Deal supermarketa otvoreni su objekti AB Vassilopoulosa koji najavljuje dalju ekspanziju. Velike investicije najavili su i Lidl, My Market, Grčki Hard Discount, Market In i Ellinika.