Vesti iz trgovine

Supermarket I pored toga što gotovo svi trgovinski lanci u Mađarskoj beleže rast prometa i ostvarenu dobit, to ipak ne važi i za trgovačku kompaniju Paloc koja je jedna od najvećih franšiznih partnera CBA i koja ima rasprostranjenu mrežu od 100 supermarketa.

Sa velikim brojem objekata i 1300 radnika, Paloc je najbitniji partner CBA u istočnoj Mađarskoj. Kompanija je pre nekoliko dana i zvanično podnela zahtev za pokretanje stečaja a zaposleni se nadaju da će im preostala dugovanja biti isplaćena iz stečajnog fonda. U protekle tri godine, trgovac je poslovao sa velikim gubitkom, a samo tokom prošle godine on je iznosio 1,9 milijardi forinti. U supermarketima ovog lanca roba pristiže u sve manjim količinama što može da se vidi i po praznim rafovima na kojima su uglavnom ostali proizvodi sa dužim rokom trajanja.

Još uvek se ne zna i da li već ima zainteresovanih lanaca za prezimanje objekata. Podsetimo, nemački ALDI planira da u narednih nekoliko godina napravi još snažniju ekspanziju na mađarskom tržištu na kome bi poslovao sa ukupno 250 marketa. Velike investicije najavljuje i SPAR Austria koji je pre samo nekoliko dana otvorio supermarket na mestu nekadašnjeg CBA maloprodajnog objekta.