Vesti iz trgovine

Podravka proizvodnjaRezultati poslovanja Grupe Podravka u prvom polovini 2016. godine, koje je na svojoj sednici utvrdila Uprava i Nadzorni odbor Podravke d.d., jeste nastavak pozitivnih trendova poslovanja u svim oblastima.

Neto dobit Grupe Podravka je za prvo polugodište ove godine iznosi 97,3 miliona kuna što je povećanje od 5,8% u istom razdoblju godinu dana ranije.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvoj polovini 2016. godine ostvarili su značajan rast od 26,2 posto i iznosili su 1.988,5 miliona kuna. Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od 1.609,5 miliona kuna, što predstavlja rast od 34,3 posto, a rast se velikim delom pripisuje konsolidaciji Grupe Žito. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrana porasli su za 29,5 posto.

Prihodi od prodaje drugog Strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 379,1 milijun kuna i u odnosu na godinu ranije porasli za 0,4 posto. Vlastite marke proizvoda u okviru ovog strateškog poslovnog područja ostvarile su rast prihoda od 4,8 posto.
Kada je reč o tržištima Grupe Podravka, vredi spomenuti kako su sve četiri regije ostvarile porast prihoda od prodaje u odnosu na prvu polovinu 2015. godine. Najveći rast prihoda zabelezila je Regija Rusija, ZND i Baltik i to 68,2 posto pri čemu se podjednaki doprinos pripisuje i Prehrani i Farmaceutici, navodi se u saopštenju kompanije.

Pripremio: Žarko Grozdanić