Platne kartice sve atraktivnije

Platne kartice

Prošle godine izdato je ukupno 6,45 miliona platnih kartica, tri odsto više nego 2014. Najzastupljenije su i dalje debitne i kreditne, a najdinamičniji rast ostvarile su poslovne kartice, kod kojih je veće učešće u ukupnom broju izdatih kartica u Srbiji, ali i realizovanim transakcijama i prometu, ocenjeno je na sednici Grupacije za razvoj platnih kartica PKS.

Tržište platnih kartica razvija se sporije zbog ekonomske krize i niske kupovne moći građana, ali ima pozitivnih pomaka u poslovanju, rečeno je na sastanku u PKS. Ukupan broj izdatih platnih kartica, na kraju 2015. godine, iznosio je 6,45 miliona, skoro tri odsto više nego krajem 2014. godine i 8,75 odsto više u odnosu na 2012. godinu. U strukturi izdatih platnih kartica i dalje su najzastupljenije debitne kartice sa učešćem od 82,89 odsto, zatim kreditne koje čine 14,84 odsto. Biznis kartice iako imaju najveći rast, imaju skromno učešće od 2,28 odsto.
Nastavlja se trend rasta broj transakcija i prometa sa platnim karticama. U 2015. godini u Srbiji je ostvareno 20 miliona transakcija više na bankomatima i POS terminalima na prodajnim mestima, u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna vrednost transakcija iznosila je preko 845 milijardi dinara, što je za 78 milijardi dinara ili oko 10 odsto više u odnosu na 2014. godinu. Kartice se koriste sve više za svakodnevna plaćanja i nabavku prehrambenih proizvoda. Rezultat je smanjenje prosečne vrednosti transakcije karticama, koja iznosi oko 4.000 dinara. Rast prosečne vrednosti transakcije zabeležen je samo kod biznis kartica i krajem godine iznosila je 7. 268 dinara.

Prema oceni banaka i trgovaca, članica Grupacije, korišćenje čekova za odloženo plaćanje i plaćanje na rate i dalje je rasprostranjeno, iako čekovi nisu kreditni instrument. Takva praksa se evidentno odražava na smanjeno korišćenje kreditnih kartica.

Uprkos dugotrajne krize nije zaustavljeno ulaganje u novu opremu i tehnologije u kartičarstvu. Srbija prati savremene trendove. Među prvim zemljama je u regionu uvela beskontaktnu tehnologiju plaćanja. Na tržištu je u ponudi i usluga beskontaktnog plaćanja preko mobilnog telefona koja je zasnovana na tehnologiji HCE , koja omogućava čuvanje podataka s kartice na mobilnoj aplikaciji uređaja, a ne na čipu. Sve to pokazuje da banke nastoje da prate najnovije trendove u plaćanjima kako bi se ponuda približila potrebama klijenata i ujedno bezbednost celog sistema bezgotovinskog plaćanja podigla na viši nivo.