Coca-Cola Hellenic Srbija dobitnik Zlatnog EWS sertifikata

Coca-Cola Hellenic

Zahvaljujući postignutim rezultatima u oblasti zaštite životne sredine, kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija dobitnik je Zlatnog EWS (European Water Stewardship) sertifikata, oznake kvaliteta i poštovanja standarda u oblasti odgovornog upravljanja vodnim resursima i zaštiti životne sredine.

Ova punionica u Zemunu je druga punionica u vlasništvu kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija koja je nagrađena priznanjem Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda.

„Za nas je održivo poslovanje investiranje u bolju i sigurniju budućnost lokalne zajednice u kojoj poslujemo. Najveća pažnja pridaje se ključnim oblastima: zaštita energetskih resursa i klime, upravljanje vodnim resursima i kreiranje održive ambalaže. U periodu između 2007. i 2014. Coca-Cola Hellenic smanjila je potrošnju energije po litru proizvedenog napitka za 35 odsto, a upotreba vode po litru proizvedenog pića smanjena je za 46 odsto. Svaki naš poslovni potez uslovljen je odnosom prema sredini u kojoj poslujemo i dobijanje dva prestižna sertifikata za nas predstavlja podstrek da nastavimo sa inovacijama, kao lider u oblasti održivosti“, izjavila je Tamara Đurđić, direktor operativnog održivog razvoja u kompaniji Coca-Cola Hellenic Srbija.

Kompanija u oblasti održivosti ispunjava važeće nacionalne propise ali i striktne kodekse Coca-Cola Hellenic Grupe koja je lider među proizvođačima bezalkoholnih napitaka prema Dau Džouns indeksu održivosti. Sve punionice kompanije poseduju postrojenja za preradu otpadnih voda, a nedavno su predstavljeni novi ciljevi kompanije u Srbiji: smanjenje potrošnje vode za 23,2 odsto, kao i smanjenje potrošnje energije za čak 35 odsto u poređenju sa potrošnjom iz 2010. godine. Takođe, kroz izveštaje o održivom poslovanju, koji se pripremaju prema najvišim međunarodnim GRI (Global Reporting Initiative) standardima, kompanija na transparentan način prikazuje uticaj svih aspekata poslovanja na zajednicu i okruženje i ispunjava zahteve Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija koji se odnose na Izveštaj o napretku.

EWS deluje u kontekstu zvanične EU politike o zaštiti i očuvanju voda i deo je Evropskog partnerstva za vode koje čine zemlje članice EU. Evropska agencija za očuvanje voda EWS se bavi inspekcijom i sertifikacijom fabrika i proizvoda podjednako kao i aktivnom zaštitom vodotokova širom Evrope. Pri dodeljivanju sertifikata o kvalitetu voda, EWS donosi ocenu na osnovu sledećih kriterijuma: načina na koji se koriste prirodni izvori vode i u kojim količinama za potrebe flaširanja vode, odnosno proizvodnju; hemijski kvalitet i biološki elementi same vode; upravljanje izvorima vode, očuvanje izvora i vraćanje vode u prirodne tokove.