Nastaje nova trgovačka grupacija u jugoistočnoj Evropi - spajaju se Sklavenitis i Marinopoulos

Sklavenitis i Marinopoulos

Grčki trgovinski lanci ''Sklavenitis'' i ''Marinopoulos'' postigli su dovor o spajanju pri čemu će nastati najveća trgovačka grupacija u toj državi, saznaje Retail Serbia.

Ukoliko Komisija za zaštitu konkurecije da zeleno svetlo u naredna dva meseca, Grčka će dobiti novu trgovačku grupaciju koja će biti ubedljiv lider u maloprodajnom sektoru ali koja će i bitno uticati na celo tržište jugoistočne Evrope.
Lanac ''Sklavenitis'' je tokom prošle godine pokušao da se spoji sa ''Veropoulosom'', međutim taj dogovor nije postignut.

Kako smo saznali, u razvoj zajedničke kompanije biće investirano 600 miliona evra a plan je da godišnji promet bude veći od 3 milijarde evra.
Za lanac ''Sklavenitis'' ovo je veliki povratak u pojedine regione i njegova početna ulaganja u novoj kompaniji će biti 150 miliona evra. ''Marinopoulos'' već neko vreme pokušava da izvrši refinansiranje nagomilanih dugova prema bankama, i kako ističu iz tog lanca veoma su blizu postizanju sporazuma. Nezvanično se saznaje da će u zajednicku kompaniju ući i kompanija "Grivalia Properties" koja je nedavno preuzela pojedine objekte ''Makroa'' (Metro Grupa).

Iz ''Marinopoulosa'' su saopštili da će razvijati kreativni i inovativni koncept na tržištu maloprodaje pri čemu će korist imati zaposleni u kompaniji, partneri ali i potrošači. Još uvek se ne zna ko će obavljati bitne funkcije u novoj kompaniji kao i da li će prodavnice biti rebrendirane. Prva faza obuhvatiće rad na 33 hipermarketa koja su u vlasništvu ''Marinopoulosa'' a koji se nalaze u urbanim sredinama i na veoma atraktivnim lokacijama. Obe kompanije vode dve poznate Grčke porodice veoma aktivne u maloprodajnom sektoru. ''Verujemo da ce spajanje doneti korist potrošačima i zaposlenima ali i pozitivno uticati na Grčku ekonomiju'', ističu iz oba lanca.

Pre samo nekoliko nedelja, nekada lider u solunskoj regiji a danas jedan od najvećih lanaca ''Masoutis'', saopštio je da planira preuzimanje nekoliko trgovinskih lanaca u atinskoj regiji. Na Grčkom tržištu i pored velike ekspanzije domaćih lanaca svoju maloprodajnu mrežu veoma brzo širi i nemački ''Lidl'' koji trenutno broji oko 220 maloprodajnih objekata. Lanac ''Marinopoulos'' je pre nešto više od 2 godine preuzeo lanac ''Arvanitidis'' koji je imao bitnu ulogu u severnim delovima zemlje sa 149 supermarketa. Na tržištu posluje i belgijski Delez sa kompanijom ''AB Vassilopoulos'', koja ne igra više bitnu ulogu kao ranije.

Pripremio: Žarko Grozdanič