Ljajić: Cilj zakona o oglašavanju je da zaštiti potrošače

Ministar Ljajic

Cilj novog zakona o oglašavanju je da potrošači budu zaštićeni od obmanjujućih i lažnih poruka kao i da se obezbedi fer tržišna konkurencija, izjavio je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Važeći zakon o oglašavanju je donet pre 10 godina i mnoge njegove odredbe su prevaziđene, naveo je Ljajić obrazlažući razloge za predlog novog zakona. 

"Idemo u susret novim trendovima EU, to je osnovni razlog donošenja novog zakona jer želimo da uskladimo naše zakonodavstvo sa standardima EU u ovoj oblasti. Želimo da zaštitimo potrošače od obmanjujućih i često lažnih poruka koje ih mogu podstaći na kupovinu neke robe", izjavio je ministar.

Kako prenosi Beta, predlogom zakona se obezbeđuju instrumenti odgovarajućim inspekcijama za nadzor nad primenom njegovih odredbi.

"Jedna od ključnih novina tiče se oglašavanja alkoholnih pića, koja će se ubuduće deliti na ona sa manje od 20 odsto i ona sa više od 20 odsto alkohola. Pića sa više od 20 odsto alkohola moći će da se reklamiraju od 23 do 6.00 časova, kao i u štampanim medijima sem časopisa namenjenih deci", rekao je Ljajić.

Takođe, u odredbama predloženog zakona je zabranjeno uporedno oglašavanje koje omalovažava robu konkurenta na tržistu.