Grčki trgovinski lanac Masoutis obeležio 40. godina rada

Masoutis market

Jedan od najvećih Grčkih trgovinskih lanaca, Masoutis, obeležio je 40. godina svog postojanja.

Ova porodična kompanija i pored velike krize koju je zadesila Grčku, uspela je da poveća svoj tržišni udeo kao i da otvara nove maloprodajne objekte u delovima zemlje u kojima još nije bila prisutna.

Poslednjih nedelja u Grčkoj kruže priče da se i Masoutis sprema za partnerstvo sa većim trgovačkim igračem. Direktor kompanije Džon Masoutis je nedavno priznao da "svaki lanac razgovara sa svima", sto ne isključuje mogućnost da će Grčko tržište u narednom periodu dobiti novo trgovačko partnerstvo. Masoutis, koji je do nedavno bio rasprostranjen samo u severnim i centralnim delovima zemlje, počeo je da otvara svoje maloprodajne objekate i na jugu, i tako ušao u žestoku bitku sa jakim konkurentima.

Važno je napomenuti da je ovaj trgovinski lanac za poslednjih nekoliko godina svoj tržišni udeo povećao za 22% i tako postao jedan od najvećih trgovačkih imena u Grčkoj. Godišnji promet iznosi oko 750 miliona evra, dok 10% prodaje ostvaruje kroz proizvode iz asortimana Private Label. Lanac posluje kroz 241 supermarket i 19 Cash&Carry objekata. Na mesto predsednika kompanije, prošle godine se vratio njen osnivač Diamantis Masoutis, koga mnogi smatraju ''ključem uspeha'' kao i da je upravo on zaslužan za veliki uspeh koji je napravljen od osnivanja kompanije do danas.

Naša nedavna poseta Grčkim supermarketima, među kojima su bili i objekti ovog lanca, uverila nas je u solidnu posetu Masoutis marketa. Cene su osrednje za pomenuto tržište, koje je postalo veoma nestabilno i na kome cene svakodnevno rastu usled povećanja poreza. Ipak, bitka za svakog potrošača, jača je nego u Srbiji, pa tako građani Grčke brendirane artikle mogu da pazare na većim akcijskim sniženjima, od građana u našoj zemlji.

Pripremio: Žarko Grozdanić