SAM: Vladan Živanović je Menadžer godine, a Telenor Poslodavac godine

Dobitnici SAM nagrada
Vladan Zivanovic kompanija NCR

Četvrtu godinu zaredom, Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovala je Gala veče povodom dodele „SAM GODIŠNJE NAGRADE 2015“ koja se dodeljuje sa ciljem afirmisanja onih kompanija, menadžera, obrazovnih institucija i novinara koji se zalažu za bolje uslove poslovanja, profesionalizaciju menadžerske struke, promociju etičkog i društveno odgovornog poslovanja, razvoja liderstva među mladima kao i unapređenje regionalne saradnje.

Pozdravljajući brojne zvanice, predsednik SAM-a, gospodin Milan Petrović istakao je da je SAM u „2015. godini stekao mnogo novih članova koji su spremni da pored svojih napora da uspešno posluju i ostvaruju profit, da pomognu i lokalnoj zajednici kao i da poklone svoje vreme za razvoj mladih menadžera. SAM je okrenut regionalnoj saradnji i intenziviranju saradnje sa srodnim EU asocijacijama menadžera u želji da se dobre poslovne prakse razmenjuju među vodećim profesionalnim menadžerima i kompanijam širom regiona i Evrope.“.

Skup je otvorio specijalni gost Željko Sertić, ministar privrede Srbije i tom prilikom čestitao predsedniku SAM-a, Milanu Petroviću i svima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta na uspehu. „Zahvaljujem vam se na odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i ministarstvima. Zajednički ostvarujemo sve bolje i bolje rezultate. Vi sarađujete sa kompanijama u Evopskoj Uniji i postavljate standarde, a pomažete i nama da budemo sve bolji i bolji. Naredna godina biće posvećena razvoju preduzetništva na način kao što je to u Evropskoj Uniji. Vlada će i finansijski pomoći razvoj malih i srednjih preuzeća za šta smo već izdvojili značajna sredstva, a od vas očekujemo da nam pomognete u tome“, istakao je ministar.

Među brojnim gostima ove svečanosti našli su se i Kori Udovički, potpredsednica Vlade, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, kao i specijalni gost ovogodišnje GALA večeri predsednik Upravnog odbora Evropske asocijacije menadžera (EMA) Konstantinos P. Lambrinopoulos, kao i mnogi drugi.

Po izboru svojih članova, SAM je dodelio ukupno 22 nagrade u 12 kategorija: Menadžer godine, Mladi menadžer godine, Poslodavac godine, Poslodavac godine iz kategorije malih preduzeća, Najbolja institucija za obrazovanje menadžera, Lider u profesionalnom usavršavanju menadžera, Nagrada za podsticaj i promociju privrednih tema u javnosti, Regionalni projekat godine, Društveno odgovorna kompanija godine, SAMPLE nagrada za promociju i razvoj liderstva među mladima, ISKORAK 2015 i Specijalna nagrada žirija.

Prepoznat unutar i van svoje kompanije kao osoba od integriteta i ugleda, a na osnovu ostvarenih poslovnih rezultata, titulu Menadžera godine 2015 poneo je Vladan Živanović, iz kompanije NCR, dok su drugo i treće mesto zauzeli Dejan Turk, Vip mobile i Nebojša Mandić, DHL.

Prvu nagradu i titulu Poslodavac godine 2015 dobila je kompanija Telenor, dok je drugo i treće mesto pripalo kompanijama Aigo biznis sistem i Dexico. Ove kompanije su u 2015. godini ponudile najbolje uslove za rad i razvoj profesionalnih menadžera, ispunjavajući niz kriterijuma, a nagrade im je uručio Željko Sertić, ministar privrede Srbije.

Regionalni projekat u 2015. godini, koji je prema oceni članova SAM-a najviše doprineo promociji celog regiona kao investicione destinacije je projekat Mccann group za koji je plaketu uručio predsednik Evropske asocijacije menadžera (EMA) Konstantinos P. Lambrinopoulos . SAMPLE nagradu za Promociju i razvoj liderstva među mladima otišla je Biznis inkubatoru za informacione i komunikacione tehnologije ICT Hub i ovu nagradu je uručio Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine.

SAM je dodelio i nagrade najboljim mladim menadžerima do 35. godina. U ovoj kategoriji prvu nagradu i titulu Mladi menadžer godine 2015 dobio je Miloš Perović, izvršni direktor i suvlasnik kompanije Termovent. Drugo i treće mesto u ovoj kategoriji osvojili su Dušan Basalo, osnivač i suvlasnik kompanije Atria group i Ana Petrović, osnivač i vlasnik Travel Boutique.

Članovi SAM-a glasali su i za Najbolju instituciju za obrazovanje menadžera i u ovoj kategoriji prvu nagradu dobio je Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA. Nagradu za podsticaj i promociju privrednih tema u javnosti dobila je Vesna Damjanić, novinar RTS.

Za Lidera u profesionalnom usavršavanju menadžera proglašena je Mokrogorska škola menadžmenta, dok je priznanje za Najboljeg poslodavca u kategoriji malih preduzeća osvojila kompanija OSA inženjering računari. Na drugom i trećem mestu našle su se kompanije Movem fashion i Gi Group HR Solutions.

SAM je ove godine dodelio Specijalnu nagradu žirija za Lični herojski čin, koja je uručena heroini naše košarke, Nataši Kovačević, koja je izuzetan primer liderstva i hrabrosti svima, zahvaljujući energiji, predanosti, motivisanosti i ljubavi ka sportu. Nagradu je uručio Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92 i Marijana Milosavljević, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade.

U kategoriji Društveno odgovorna kompanija, prvo mesto je osvojila Opšta bolnica Bel Medic, a drugu i treću FCA Srbija (Fiat Automobili Srbija) i kompanija Filip Moris. Nagrade u ovoj kategorii uručila je Kori Udovički, potpredsednica Vlade.

Nagrada ISKORAK 2015 otišla je u ruke projektu MK „Fintel Wind“.

Svečanoj večeri dodele Godišnjih nagrada SAM prisustvovalo je preko 360 zvanica iz poslovnog, političkog, kulturnog i medijskog života koji su uživali u divnoj atmosferi i muzici Vasil Hadžimanov benda.