Halkbank od danas i zvanično posluje u Srbiji

Halkbank otvaranje

Turski bankarski gigant Halkbank od danas i zvanično posluje pod svojim imenom u Srbiji, otvaranjem svoje prve poslovnice u Beogradu koja se nalazi u poslovnoj zgradi New Mill (Bulevar Vojvode Mišića 15) u vlasništvu austrijske grupacije Soravia.

Šesta po veličini banka u Turskoj, kupila je u martu ove godine većinski deo čačanske banke.

Početku rada, svečanom otvaranju i svečanosti koja je upriličena u luksuznom hotelu Radisson Blu Old Mill, prisustvovali su Ministar ekonomije Turske Nihaj Zajbekči, Ministar Trgovine, Turizma i Telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić, Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Božaj, predsednik Borda direktora HALKBANK-e Mustafa Ajdin.

"U 2011 godini Halkbank dolazi na tržište Makedonije, koja trenutno zauzima peto mesto po veličini u toj zemlji, kroz mrežu od 33 poslovnice. Početkom godine, kupili smo većinski deo čačanske banke za 10 miliona evra sto čini 76.74 posto kapitala te banke. Naša je želja da budemo most Turske i Srbije, nije nam cilj da budemo najjača banka, već da otvorimo što više poslovnica kao i da se udvostruči ili možda čak i utrostruči privredni promet naših zemalja. Od danas, čačanska banka menja svoje ime i postaje HALKBANK, takođe, sedište se iz Čačka seli u Beograd", istakao je Mustafa Ajdin.

Ministar ekonomije Turske je istakao: "Verujem da će HALKBANK doprineti da se uvećaju ulaganja i ekonomska saradnja dve zemlje, da će privrednici imati olakšanje prilikom dobijanja kredita. Ja i moja ekipa snažno podržavamo investicije u Srbiji. Tokom sutrašnjeg dana, u Sarajevu nas očekuje forum Turske, Srbije i BIH kako bi se zbližile ekonomije tri države. HALKBANK je osnovana 1930. godine kao mala porodična banka, danas je izrasla u bankarskog giganta koja zauzima šesto mesto po veličini u Turskoj, sa preko 900 poslovnica i 17.000 zaposlenih. Budite sigurni, da će ova banka poslovati na srpskom tržištu kao što posluje i na turskom".

Ministar Ljajić je istakao da od danas formalno-pravno Halkbank počinje da posluje i zvanično u Srbiji, sto će pojačati konkurenciju među već prisutnih 30 banaka na tržištu. "Ocekivanja su velika, nadam se da će njihov profesionalizam opravdati očekivanja", istakao je Ljajic.

"Ako je u Makedoniji ova banka otvorila 33 poslovnice, očekujem da će u Srbiji za nekoliko godina biti otvoreno bar 100 u kome će zaposlenje dobiti oko 1500 ljudi. Očekujem i da će na osnovu iskustva u Makedoniji njihovo prisustvo pomoći malim i srednjim preduzećima, koja je na tom tržištu trećinu kredita upravo odobrila njima. Ovo ulaganje predstavlja sigurnost i poziv ostalim turskim investitorima da ulažu u Srbiju", istakao je on.

Pripremio i slikao: Žarko Grozdanić