Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Međunarodno udruženje sirara po prvi put dobilo članove iz Srbije

Više
5 godina 3 meseci pre #1843 od Zarko


Zbog izuzetnog doprinosapromovisanju sira i sirarske delatnosti,medaljom„Bratstva svetog Igizona“odlikovani suministar Republike Srbije, gospodin Goran Knežević i još osampojedinaca iz javnog, poslovnog i političkog života.Prvo zasedanje Međunarodnog udruženja sirara održano u Srbiji, inače 559. po redu, organizovanoje u prostorijama Francuske ambasade u Beogradu, na inicijativu kompanijeMlekoprodukt, članice Savencia Fromage& Dairy grupe. Tom prilikom, Beograd je posetio i čuveni majstor sira i predsednik ovog udruženja,Rolan Bartelemi.
U redove Bratstva, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara,primljeni su Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Kventin Roaje, predsednik kompanije Deleze, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer, Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije, Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda, Tijeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencia. Generalni direktor kompanije Mlekoprodukt, Andrej Beslać prethodno tog dana je imenovan.

Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastaveširenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbe veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

„Kompanija Mlekoprodukt godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. Zbog toga je prisustvo ovog renomiranog Udruženja u Srbiji kroz članove sa ovih prostora, veoma značajno“, rekao je Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt. On jetakođe naglasio da je u planu i osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji, kako bi se razvili svi potencijali sirarstva na ovim prostorima.

Međunarodno udruženja sirara postoji već pola veka, a njegova misija je da objedini celokupnu mlekarsku delatnost: od proizvodnje mleka, preko njegove prerade u sireve, do komercijalizacije gotovih proizvoda, kao i da promoviše plemenitu notu sireva.
“Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljenivrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora”, izjavio je Rolan Bartelemi.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.

Mlekoprodukt je jedna od najstarijih sirara u zemlji. Sa uspehom posluje više od sedam decenija. Zapošljava 300 ljudi, proizvodi 7.000 tona svih mlečnih proizvoda i dnevno sakupi prvoklasno mleko sa više od 800 farmi.
Mlekoprodukt je 2004. godine ušao u sastav francuske grupacije Bongrain, danas grupa Savencia fromage & dairy, koja je jedan od najvećih prerađivača mleka u svetu, drugi proizvođač sireva u Francuskoj i četvrti u svetu. Grupa Savencia je prepoznatljiva po specijalitetima od sira koje proizvodi po najvišim standardima kvaliteta i plasira u preko 120 zemalja širom sveta.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.