Ante Rimac

Vesti iz trgovine

Prvi čovek nemačkog diskontera KIK za Hrvatsku, Italiju, Sloveniju i Mađarsku govori za Retail Serbia o trenutnom poslovanju i ekspanziji.Osnovan 1994 godine, neprehrambeni diskonter KIK trenutno posluje na više od 4.000 lokacija u 14 evropskih država.

Kompanija KIK spada u jedne od najbrže rastućih neprehrambenih diskontera u Evropi koja je prisutna na preko 4.000 lokacija u 14 zemalja. Sa pozicije prvog čoveka za tržišta Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske, kako trenutno gledate na poslovanje u pomenutim zemljama?

Pre svega nalazimo se u različitim fazama razvoja na tim tržištima. Dok smo u Sloveniji već prisutni od 2007. s trenutno 61 poslovnicom, što znači da na svakih 35.932 građana Republike Slovenije dolazi jedna naša poslovnica, ta brojka na primer u Italiji gde poslujemo tek pet godina sa 131 poslovnicom , iznosi 955.484 što ukazuje na ogroman potencijal ekspanzije. Gustoća mreže poslovnica u Sloveniji uporediva je dakle s Austrijom i Nemačkom što znači da se tu više bavimo portfolio menadžmentom nego čistom ekspanzijom. Slična je situacija i u Hrvatskoj gde imamo mrežu od 101 poslovnice, odnosno jednu na svakih 45.281 građana. Mađarska je opet posebna situacija zbog takozvanog Plaza acta koji zahteva posebnu dozvolu za trgovine iznad 400m² bruto površine. Obzirom da je naš standard od 550 - 650m², redovno nailazimo na tu prepreku što jednostavno usporava ceo proces. Uprkos tome trenutno imamo 122 poslovnice u Mađarskoj i svakako planiramo dalju ekspanziju jer smo tek na jednoj poslovnici na svakih 93.178 stanovnika. Pored opisanih razlika beležili smo na svim tržištima značajan rast.

kik prodavnicaKik prodavnica

Imajući u vidu da diskonteri beleže snažan rast poslednih godina i da su sve popularniji među kupcima, da li u ovom trenutku vidite prostor za još većim brojem objekata kako na tržištima za koje ste vi zaduženi tako i na nivou grupe?

U svakom slučaju za sebe vidimo ogroman potencijal daljeg rasta i ekspanzije na tržištima kao što su spomenuta Italija, te za nas još mlada tržišta Španije i Portugala sa 27 odnosno 14 poslovnica. Jasno je da nismo sami na tržištu tako da se situacija u pogledu konkurencije zaoštrava iz godine u godinu. Kako bismo ostali i dalje konkurentni, investiramo u nove kanale prodaje kroz širenje online poslovanja koje je u početku bilo dostupno isključivo nemačkim kupcima kao i uvođenje programa lojalnosti. Pod nazivom MyKiK program je pre dve godine bio izuzetno uspešno predstavljen na holandskom tržištu, te se nakon toga proširio na tržišta Nemačke, Poljske, Češke i Slovačke. Nastavljamo s intenzivnim roll-outom na sva naša tržišta. Osim toga ove godine kreće veliki investicioni plan kroz redizajn naših trgovina kako bi kupcima bili još atraktivniji. Pored navedenih investicija i dalje nam ostaje osnovni cilj ponuditi našim kupcima proizvode dobrog kvaliteta po razumnim cenama.

Da li pratite srpsko tržište i da li i kupci u Srbiji mogu da očekuju KIK prodavnice narednih godina?

Srpsko tržište pratimo već jako dugo. Iako nam je jako zanimljivo, trenutno je fokus ekspanzije još uvek na većim tržištima.