Region dobija nove hipermarkete - srpski potrošači ih napuštaju i okreću se malim prodavnicama

Hiper Kort

Maloprodajni lanci u Srbiji polako napuštaju format hipermarketa i otvaraju prodavnice manjeg formata koje su sve više popularne na našem tržištu, ipak u regionu i dalje vlada prava ekspanzija velikih objekata.

Srpski potrošači definitivno napuštaju hipermarkete i okreću se prodavnicama manjeg formata. Dok u regionu i dalje vlada prava ekspanzija otvaranjem novih hipermarketa. Trgovački lanci Spar, Carrefour, Auchan, Interex, Bingo i Fantastiko, samo su od nekih u našem regionu koji su najavili nove investicije u širenje maloprodajne mreže kroz otvaranje hipermarketa u kojima je potrošačima ponuđen veći izbor artikala po nižim cenama. Potrošači se u Srbiji okreću malim prodavnicama u kojima obavljaju male kupovine. Pojedini maloprodajni lanci koji poseduju velike objekte izjednačili su cene u velikim hipermarketima sa cenama u prodavnicama malog i srednjeg formata, što je uz pad kupovne moći rezultiralo skoro totalnim gašenjem hipermarketa na našem tržištu. Hipermarketi u Srbiji su do pre samo nekoliko godina nudili i do 60.000 prehrambenih i neprehrambenih artikala, ali se vremenom taj broj znatno smanjio, kao i veličina samog prodajnog prostora koji je postao nova lokacija za prodavce nameštaja, obuće i odeće, bele tehnike, mobilnih telefona i prateće opreme...

U regionu situacija je znatno drugačija. I pored toga što su male prodavnice dobile zamah, najveći trgovački lanci u našem okruženju otvaraju hipermarkete i najavljuju dalju ekspanziju. Najveći maloprodajni lanac u Bosni i Hercegovini, tuzlanski Bingo, svečano je otvorio hipermarket u Jajcu koji se prostire na ukupno 13.000 kvadrata, dok je filijala Spara u Mađarskoj najavila da će do kraja tekuće i tokom sledeće godine otvoriti još nekoliko Interspar objekata koji će se prostirati na više hiljada kvadrata prodajnog prostora. Francuska Grupa Auchan objavila je nedavno da će nastaviti svoj tradicionalni pristup prema potrošačima i da će širiti mrežu hipermarketa. Auchan u Mađarskoj planira da do kraja godine otvori nove Superstore hipermarkete koji nude veću ponudu prehrambenih proizvoda od standardnih hipermarketa. Bugarski lanac Fantastiko saopštio je da će do kraja godine otvoriti dva nova hipermarketa u koje će investirati po više miliona evra. Slična situacija je i u Rumuniji u kojoj francuski Carrefour ulazi u šoping molove sa maloprodajnim objektima velikog formata. U Hrvatskoj je nedavno u blizini Rijeke otvoren najmoderniji Interspar hipermarket, a u izgradnju većih objekata investirao je i Kaufland. Grupa Emona sa *Kosova u čijem se vlasništvu sada nalaze Interex hipermarketi otvorila je nedavno još jedan u nizu velikih maloprodajnih centara koji se nalazi u Uroševcu sa ponudom od više desetina hiljada artikala. Balfin Grupa iz Albanije kao vlasnik Spar licence za tamošnje tržište u narednih nekoliko godina planira da uz više desetina supermarketa otvori i do 30 Interspar hipermarketa.

Poslednji hipermarket u Srbiji otvoren je početkom 2010. u Beogradu u blizini benzinske pumpe Zmaj i poslovao je pod brendom Hiper Cort. Objekat se prostirao na oko 20.000 kvadrata, raspolagao je sa 60 kasa, kao i sa 1.500 parking mesta i garažom sa oko 300 mesta. U objektu je bilo zaposleno više od 450 radnika. Kompanija Real Market investirala je u njegovu izgradnju 10 miliona evra. Tadašnji Hiper Cort poslovao je nepunih godinu dana kada se na istom mestu otvorio prvi Dis market u glavnom gradu, koji je vremenom smanjio prodajni prostor. Najveći maloprodajni lanci na našem tržištu nisu najavili otvaranje hipermarketa u narednom periodu, dok zapadnoevropski igrači koji još uvek nisu prisutni kod nas samo ispituju takve mogućnosti.