Otvorena fabrika tosta u Kragujevcu - investicija vredna 10 miliona evra

Don Don fabrika tosta

Fabrika tosta u Kragujevcu je jedinstveni centar za proizvodnju tosta odakle će se snabdevati sva tržišta u regionu.

Novootvorena fabrika je specifična i po tome što predstavlja sinergiju moderne tehnologije pekarstva, robotike i vizionarskog menadžmenta. Dnevni proizvodni kapacitet je 100.000 komada pakovanog tosta, a mesečni čak 3 miliona komada pakovanog tosta.

„Ponosni smo jer ova fabrika predstavlja krunu našeg dosadašnjeg poslovanja i naš razvoj od male pekare u Sloveniji pre 25 godina do skoro 10 godina investiranja u razvoj pekarske industrije u Srbiji. Ovo je veliki i važan iskorak u razvoju pekarstva  ne samo u Srbiji, već i u čitavoj regiji, kada govorimo o kvalitetu i bezbednosti proizvoda,“ naglasio je  generalni direktor kompanije, Aleš Mozetič. 

Don Don Mozetic

„Kategorija tosta se poslednjih godina ubrzano razvija u Evropi i tost zauzima sve značajnije mesto u ukupnoj potrošnji hleba. Prepoznali smo taj trend i sagledali sve nedostatke ove kategorije u celoj našoj regiji. Ti nedostaci su pred nas postavili izazov – kako napraviti tost sa dugim rokom trajanja, a bez dodataka bilo kakvih poboljšivača. Koristili smo znanja i iskustvo koje smo stekli putujući i obilazeći sve značajne pekarske centre u svetu. Rezultat je ova fabrika u Kragujevcu u kojoj se proizvodi tost sa rokom trajanja mesec dana, a napravljen bez dodataka hemijskih poboljšivača i konzervanasa,“ naglasio je Mozetič.

U  kompaniji DON DON ističu da ne postoji slična fabrika u radijusu od 800 km.  Realizacija projekta je trajala oko 2 godine, u radovima su učestvovale kompanije iz Srbije i inostranstva, a ukupna vrednost investicija je oko 10 miliona evra. 

Proizvodni proces je potpuno automatizovan od ulaska sirovina u fabriku do momenta kada je proizvod spreman za skladištenje i distribuciju na regionalna tržišta. Proizvodi iz fabrike u Kragujevcu su napravljeni od pažljivo odabranih sastojaka, bez aditiva i konzervansa. Moderni uslovi proizvodnje garantuju ujednačen izgled, veličinu, kvalitet proizvoda kao i rok trajanja od preko 30 dana.  

DON DON svoje proizvode osim na tržišta Slovenije i Srbije, plasira u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Grčku. Potrošači mogu odabrati između nekoliko vrsta tosta: Classic, Tamni, Semenke ili Putero tost. Na raspolaganju im je i pakovani hleb: Mlečni hleb, Integrale ili Natura hleb.