Vesti iz trgovine

Shop&GoGrupa Ahold Delhaize nastavlja širenje prodajne mreže u Srbiji, Grčkoj i Rumuniji, ali i dobija jakog konkurenta u Grčkoj, trgovca Sklavenitis, koji bi uskoro mogao da preuzme lidersku poziciju u toj državi. 

Delhaize Serbia, članica Ahold Delhaize Grupe, ostaje lider u maloprodajnom sektoru u Srbiji sa više od 400 Shop&Go, Maxi i Tempo objekata. Kompanija je nedavno otvorila novi Shop&Go market u Beogradu koji se nalazi u sklopu poslovno - maloprodajnog centra Sirius koji se prostire na ukupno 18.500 kvadrata bruto površine i koji poseduje 230 parking mesta. BC Sirius je investicija Erste Grupe vredna 40 miliona evra. 

Alfa Beta Vassilopoulos, kompanija u vlasništvu Ahold Delhaize, nastavlja rast u Grčkoj kroz širenje prodajne mreže otvaranjem novih supermarketa na severu i jugu zemlje. Alfa Beta trenutno posluje sa 396 maloprodajna objekta sa više prodajnih brendova Alfa Beta, AB Food, ENA i Shop&Go. I pored toga što je najveći trgovac u Grčkoj, Alfa Beta najveći udeo u prodaji ima u centralnim i južnim delovima zemlje, dok je na severu i dalje lider Masoutis sa udelom u prodaji od preko 50%. Masoutis je nedavno u mestu Platamon otvorio novi supermarket na 600 kvadrata prodajne površine i tako učvrstio svoju poziciju. Ipak, Alfa Beta i Masoutis dobijaju veoma jakog i ozbiljnog konkurenta trgovca Sklavenitis koji sa trenutnim udelom u prodaji od 27% u celoj zemlji najavljuje jednu od najvećih ekspanzija poslednjih godina u Jugoistočnoj Evropi. Pored otvaranja 400 supermarketa u njegovom vlasništvu, Sklavenitis planira otvaranje dodatnih 150 supermarketa koji će raditi putem franšize. Treći takav objekat nedavno je otvoren u Solunu, gradu koji je među prvima dobio hipermarkete Sklavenitis koji su nekada poslovali pod brendom Carrefour u vlasništvu Grupe Marinopoulos. 

Mega Image, deo Ahold Delhaize u Rumuniji, saopštio je da je nedavno otvorio prvi supermarket u regionu Transilvanije. Kompanija u Rumuniji koja posluje sa Mega Image supermarketima, Shop&Go marketima i Gusturi Romanești na 534 lokacija, saopštila je da je u drugom kvartalu zabeležila rast prodaje od 11%. Od početka godine Grupa je najviše širila svoj Shop&Go brend otvaranjem više marketa u Bukureštu.