SPAR i zvanično preuzeo BILLA supermarkete u Hrvatskoj

Spar enterijer

Krajem 2016. godine Rewe grupa i SPAR Handels-AG potpisali su ugovor o preuzimanju Bille u Hrvatskoj.

Nakon što je Hrvatska Komisija za zaštitu konkurencije dala bezuslovno odobrenje za zaključenje posla, preuzimanje je realizovano 1. aprila 2017.

Kompanija Billa d.o.o. do daljnjeg će nastaviti poslovanje dok će novu upravu predstavljati gospodin Helmut Fenzl, predsednik uprave SPAR Hrvatska i Danijel Vidiš, član uprave SPAR Hrvatska.

Pozdravljamo nove kolege i izražavamo zadovoljstvo povećanjem broja Spar supermarketa u Hrvatskoj. Preuzimanje Bille važan je strateški korak i predstavlja novu fazu u razvoju SPAR-a na Hrvatskom tržištu“, rekao je Helmut Fenzl, predsednik Uprave SPAR Hrvatska.

SPAR Hrvatska d.o.o. je u 100%-tnom vlasništvu SPAR ÖsterreichischeWa-renhandels AG. 19 Interspar hipermarketa i 39 Spar supermarketa u 2016. ostvarilo je bruto prihod od prodaje 2.800 mlrd. kuna. Na kraju 2016. godine u SPAR-u Hrvatska radilo je 2.800 zap.oslenih.

I u Sloveniji, trgovačka kompanija planira da proširi maloprodajnu mrežu otvaranjem novog Interspar hipermarketa, 100. po redu maloprodajnog objekta SPAR-a u Sloveniji. Tokom 2016. godine, SPAR je zabeležio rast prodaje od 2,4% odnosno na 743 miliona evra. Ipak, iz SPAR-a u Sloveniji su istakli da investiranje u toj zemlji donosi mnogobrojne probleme zbog nemogućnosti dobijanja građevinskih dozvola, ali da SPAR u tome nije izolovan slučaj.