Bosna i Hercegovina: Maloprodajni sektor u rukama domaćih trgovaca

supermarket

Odlaskom Interexa, Deleza i Tuša, prehrambeni maloprodajni sektor Bosne i Hercegovine je u potpunosti u rukama domaćih trgovaca i susednog Agrokora.

Nestabilna politička situacija i pad kupovne moći stanovništva u Bosni i Hercegovini, dovelo je do odlaska poznatih prehrambenih trgovačkih imena. Tržište su u potpunosti osvojili domaći trgovci i susedni Agrokor sa objektima Konzum. Najveći udeo na tržištu drže lanac Bingo, koji je od nedavno i najveći trgovac u Bosni i Hercegovini, drugo mesto zauzima Konzum, dok iza njih slede Amko Komerc, Namex, Tropic i Moj Market, sarajevski Robot, Super i Hiper Kort objekti u vlasništvu Fructa Trade, Klas i Best marketi. Vrlo mali udeo pripada lancima Škafa, Bost, Hoše Komerc, Fortuna i Penny Plus.

Najveću ekspanziju pravi lanac Bingo koji je tokom prošle godine otvarao nove supermarkete ali i objekte velikog formata koji se prostiru na više hiljada kvadratnih metara. Trgovačka kompanija je preuzela objekte francuskog Interexa, kao i pojedine objekte nekadašnjeg Tuša. Najveći lanac na teritoriji Hercegovine Namex, otvorio je najveći maloprodajni objekat, ali i najavio otvaranje još jednog u mestu Stoce. Iako je izgubio lidersku poziciju, Agrokor je nastavio sa investiranjem u modernizaciju maloprodajne Konzum mreže. Samo u poslednja dva meseca, otvoreno je nekoliko modernizovanih trgovina, među kojima je i nekadašnji Mercator Centar Sarajevo koji je jedno vreme nosio ime Family Centar.

Lanac Tropic, najveći trgovac u Republici Srpskoj, nastavio je širenje otvaranjem novog, jednog od najsavremenijih hipermarketa u zemlji koji se nalazi u Bijeljini. Trgovački lanac Robot je u 2016. godini otvorio nekoliko novih trgovina. Poslednji u nizu su supermarket i awt shop koji se nalaze u Sarajevu. Fructa Trade zadržala je veliki udeo sa svojim Super i Hiper Kort objektima. Kompanija je nedavno otpočela svoje poslovanje i u Srbiji, otvaranjem prvog supermarketa u Novom Sadu.

I pored toga što se čuju sve veće glasine da će nemački Lidl otpočeti svoje poslovanje u Bosni, iz trgovačke kompanije su saopštili da ulazak na tržište Bosne i Hercegovine nije u planu. Međutim, pojedini mediji su više puta, bar nezvanično preneli informaciju da se na traženju lokacija za buduće markete ovog trgovca već uveliko radi i da bi samo nestabilna politička situacija mogla da promeni planove. Interexova filijala u Prištini koja posluje sa pet supermarketa, krajem prošle godine je najavila širenje na *Kosovu, ali i na tržišta Srbije i Bosne. Još uvek nema informacija o planiranom broju supermarketa, kao i o njihovim lokacijama.

Do ponovnog dolaska Interexa ili ulaska većeg trgovca, poput Lidla, potrošači će moći da pazare u nekom od domaćih lanaca koji su se pozicionirali sa ponudom koja obuhvata veliki izbor domaćih proizvoda, među kojima su i robni brendovi proizvedeni u Bosni.