Vesti iz trgovine

Supermarket I dok srpsko tržište čeka dolazak nemačkog Lidla, diskonteri prave snažnu ekspanziju u našem regionu.

Diskonteri Hofer i Aldi, Penny, Lidl i Kaufland, Discount Markt, KAM market, Euro Spin, T-market i Diambe prave snažnu ekspanziju u našem regionu otvarajući veliki broj objekata ali i najavljivanjem velikih investicija u narednim godinama. Ipak, Srbija nije usamljena kada su investicije diskontnih lanaca u pitanju. U Crnoj Gori, u kojoj najveći udeo imaju Idea, Voli i Aroma za sada nema najava dolaska velikih diskontera. Na tržištu posluje samo nekoliko manjih lokalnih diskontera koji nemaju veliki udeo u prometu. Slična situacija je i u Bosni i Hercegovini u kojoj su prisutni samo supermarketi i hipermarketi Robot, Konzum, FIS, Bingo i drugi. Karta diskontera u našem regionu trenutno izgleda ovako:

Slovenija:
Slovenačko tržište postaje sve tesnije za diskontere koji su prisutni u svim manjim i većim mestima širom zemlje. Nemačka Aldi Grupa poseduje više od 80 Hofer poslovnica, dok njegov konkurent Lidl oko 50 prodavnica. Italijanski lanac diskonta Euro Spin trenutno poseduje 46 maloprodajnih objekata, dok je u planu da se tokom 2017. godine otvori najmanje pet diskonta na novim lokacijama.

Grčka:
Uz nekoliko domaćih diskontera, najveći udeo na grčkom tržištu drži Lidl koji poseduje više od 200 poslovnica. Nemačka kompanija planira da tokom ove godine investira oko 100 miliona evra u modernizaciju i širenje maloprodajne mreže. U narednih pet godina, Lidl planira da otvori 150 marketa u Grčkoj i tako postane jedan od najvećih retail investitora. Iako nema zvaničnih podataka, procenjuje se da je nemački trgovac treći po veličini ostavernog prometa u toj državi. Discount Markt grčki diskonter u ekspanziji već se nalazi na mnogim lokacijama na severu zemlje. Samo u Solunu, trgovac je prisutan sa već četiri diskonta.

Mađarska:
Na mađarskom tržištu najveći diskonteri su Penny, Lidl i Aldi. Rewe Grupa je do sada otvorila 207 Penny diskonta i uvela novi koncept u svoje trgovine. Kompanija je nedavno otpočela i izgradnju još jednog distributivnog centra u Mađarskoj u kome će se skladištiti roba za oko 70 diskonta. Aldi je snažno nastavio širenje svoje maloprodajne mreže otvaranjem nekoliko novih diskonta u poslednjem mesecu 2016. godine. Aldi je najavio još veću ekspanziju otvaranjem novih 150 objekata u narednih pet godina. Lidl je takođe nastavio sa investicijama kroz modernizaciju postojeće maloprodajne mreže.

Makedonija:
Sa više od 60 diskonta, KAM market je najveći diskonter u Makedoniji. U ponudi se nalazi oko 600 proizvoda, uglavnom robnih brendova koji su proizvedeni u Makedoniji i Nemačkoj. KAM Market je najavio ekspanziju na zemlje u okruženju narednih godina. Drugi po veličini diskonter je Tinex koji posluje sa više od 20 diskonta ali i koji posluje i sa mrežom supermarketa.

Rumunija:
Nemačka Schwarz Grupa u Rumuniji je prisutna sa oba maloprodajna brenda Lidl i Kaufland. Oba lanca otvorili su veliki broj objekata i pored veoma jake i oštre konkurencije koju imaju. Lidl je od prošle godine startovao i sa otvaranjem zelenih objekata napravljenih od recikliranih materijala. Lanac Profi se donekle može smatrati diskonterom zbog svoje veličine marketa i brojem artikala u ponudi. Profi je nedavno otvorio 501 prodavnicu na tom tržištu, a uskoro će dobiti i novog vlasnika, investicioni fond Mid Europe koji posuje i u Srbiji.

Bugarska:
Penny (Rewe Grupa) je napustio bugarsko tržište, ipak, na njegovom mestu su otvoreni diskonti T-market u vlasništvu litvanske Maxime. Ekspanziju nastavlja Kaufland koji je nedavno kupio nove lokacije za izgradnju diskont hipermarketa. Širenje i modernizaciju objekata nastavio je i Lidl. Na tržištu će uskoro otpočeti poslovanje i najveći makedonski diskonter KAM.

Hrvatska:
Najveći diskonter u Hrvatskoj je svakako Lidl koji poseduje 90 poslovnica i koji je tokom 2016. godine aktivno širio mrežu trgovina, ali i najavio velike investicije. Kompanija je u Hrvatskoj porušila nekoliko dosadašnjih objekata na čijem su se mestima otvorili veći marketi, sa više prostora za potrošače, zaposlene ali i koji poseduju led osvetljenja i rashladne uređaje poslednje generacije. Sestrinska kompanija Kaufland zauzima drugo mesto po veličini diskontera u toj zemlji. Kaufland je nedavno otvorio još jedan objekat u Zagrebu.

Albanija:
Diambe je najveći diskonter u toj zemlji. Nakon povlačenja sa Kosova, trgovac je fokus je prabacio u Albaniju u kojoj poseduje diskonte sa uglavnom nemačkim, itallijanskim i srpskim proizvodima. Diambe će uskoro dobiti konkurenta, KAM market, čiji se dolazak planira u ovoj godini.

*Kosovo:
Od kraja prošle godine, makedonski KAM market otpočeo je poslovanje na Kosovu otvaranjem 11 diskonta. Iz trgovačke kompanije su najavili da će tokom ove godini otvoriti veliki broj objekata na novim lokacijama.

Podsetimo, nemački Lidl trenutno gradi veliki distributivni centar u blizini Beograda i maloprodajne objekte širom zemlje. Neki od objekata su već završeni ili ulaze u završnu fazu gradnje. Početak poslovanja planiran je u 2018. godini kada će srpski potrošači nakon mnogo godina čekanja i odlaska pojedinih trgovaca dobiti novi trgovinski lanac. Da li će nakon dolaska Lidla i drugi poznati lanci doći u Srbiju ostaje da se vidi u narednom periodu. Treba imati u vidu da je srpsko tržište veoma osetljivo za investitore i da se svako ulaganje u retail sektor posebno i sa puno opreza analizira. Uspeh na njemu nisu imali francuski Casino i Intermarche, slovenački Tuš, domaći Hiper CORT i drugi.