IKEA objavila godišnji izveštaj o poslovnim rezultatima u 2016. godini

Ikea tim

IKEA Grupa je objavila godišnje izveštaje o poslovnim rezultatima ostvarenim u fiskalnoj 2016. godini kao i izveštaj o održivom razvoju koji se odnosi na isti period.

Kako se navodi u izveštaju. tokom fiskalne 2016 godine, IKEA je ostvarila ukupan prihod od 34.2 milijarde eura, što predstavlja rast od 7.1% u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je neto profit od 4.2 milijarde eura.

Robne kuće u okviru IKEA grupe posetilo je 783 miliona ljudi, što je porast od 12 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Najveća maloprodajna tržišta na osnovu vrednosti prodaje bila su Nemačka, SAD, Francuska, Velika Britanija i Švedska, a u pripremi su i otvaranja u dve nove zemlje, Srbiji i Indiji.

Tokom 2016. godine IKEA je otvorila 12 novih robnih kuća i 19 novih lokacija za preuzimanje i naručivanje IKEA proizvoda, a IKEA Family je tokom godine postao jedan od najvećih klubova lojalnih kupaca na svetu, dosegavši 100 miliona članova.

Izveštaj o održivosti navodi da je kompletan IKEA asortiman rasvete u LED tehnologiji ili je kompatabilan sa LED sijalicama. Samo u fiskalnoj 2016. IKEA je prodala 80 miliona LED sijalica.

IKEA je bila aktivna i na humanitarnom planu, gde je IKEA Fondacija donirala 23.5 miliona eura programima koji se bave poboljšanjem uslova života dece i porodica u nekim od najsiromašnijih delova sveta.