Vesti iz trgovine

Grcka Nakon najnovijih dešavanja sa stanjem u grčkom trgovinskom lancu Marinopoulos, pokrenuta su pitanja o stanju i u drugim trgovinskim lanacima u toj državi i njihovim obavezama prema bankama, dobavljačima ali i prema zaposlenima.

Kako prenose grčki elektronski mediji, stanje u Marinopoulosu može da bude daleko gore od predviđenog i da bi ukupan dug mogao da dostigne daleko više od 1,3 milijardi evra. Nedavno je pokrenuto pitanje o dugovanjima koja imaju i druge trgovačke kompanije. Dug lanca Sklavenitis iznosi 622 miliona evra, trgovinski lanac Masoutis koji iako profitabilno posluje i širi svoju maloprodajnu mrežu u svim delovima grčke, duguje oko 430 miliona evra, dok je Grčka Metro Grupa nakon preuzimanja Veropoulosa svoj dug povećala na oko 530 miliona evra. Prema nezvaničnim informacija, kompanije Lidl i AB Vasillopoulos (Delhaize) bi mogle u narednom periodu da preuzmu pojedine objekte visoko zaduženih konkurenata.

Smanjenje kupovne moći stanovništva, visoki troškovi poslovanja, dovešće do novih akvizicija u trgovinskom sektoru Grčke ali i do bankrota nekih od trgovaca u narednom periodu, ocenjuju grčki stručnjaci. Za poslednjih nekoliko godina, maloprodajni sektor u Grčkoj je doživeo velike potrese, od velikih akvizicija, do nestanka malih regionalnih trgovaca poput Deal Marketa, ali i bankrota koji nisu mogli da izbegnu Arvanitidis, Elektroniki i drugi.

Pripremio: Žarko Grozdanić