Vesti iz trgovine

Grcka RS 2016.Više stotina hiljada građana Srbije i ove godine svoj letnji odmor provešće u Grčkoj, zato smo odlučili da vas upoznamo sa trenutnom situacijom u marketima i na benzinskim stanicama u ovoj državi.

Na desetom kilometru po ulasku u Grčku zaustavljamo se na Eko Hellenic benzinsku stanicu u mestu Πολύκαστρο (Polikastro). Na stanici smo pored prodavaca zatekli policiju koja prati dešavanje na sestrinskoj pumpi koja se nalazi sa druge strane auto puta a na kojoj je postavljeno više od 200 šatora sa izbeglicama iz Sirije. Na veoma dobro snabdevenoj benzinskoj stanici zatičemo sledeće cene: Benzin 95/100-1,39evra/1,59, dizel/avio dizel-1,048/1,009 evra.

Grcka 2016 pumpa

U ponudi marketa koji radi u sklopu stanice nalazi se veliki izbor pića, sladoleda, konditorskih proizvoda, proizvoda za ličnu higijenu i suvenira. Porcija girosa u restoranu na pumpi staje 7,0 evra, dok za sendviče treba izvdvojiti oko 3,0 evra.

Grcka market

U nekada veoma aktivnoj industrijskoj zoni u Solunu u kojoj danas radi tek svako deseto industrijsko postrojenje, nailazimo na manju privatnu benzinsku stanicu koja je u potrazi za kupcima postavila led ekrane kako bi istakla posebnu cenu dizela od 0,93 evro centi po litru. Ipak, kupaca ni na njoj nije bilo, što govori koliko je kriza duboko ušla u sve sektore maloprodaje. Odlazimo na pijacu u strogom centru grada koja se nalazi uz Aristotelov Trg. Na pijaci smo pored velike gužve primetili i velike količine voća, povrća, ribe, mesa, začina i druge robe koja ni do podneva nije prodata. Kupaca nema ni za Wudy parizer koji se prodaje za 2 evra u pakovanju 1+1 (500gr+500gr). Cene sireva su ostale na prošlogodišnjem nivou i kreću se od 3,20-3,50 pa naviše. Ukoliko ove godine putujete svojim vozilom u ovu zemlju i planirate kupovinu na najvećoj pijaci u Solunu, morate obratiti pažnju da su meso i mesne prerađevine izložene uglavnom van frizidera i da bi za kupovinu takvih proizvoda trebalo da posetite supermarkete iako su u njima cene više i za 30%.

Grcka ribarnica

U blizini glavne železničke stanice u Solunu posetili smo Vasilagas-3B Market. Iako važi za jedan od najjeftinijih lanaca, u supermarketu su primetne velike količine neraspakovane robe i puni rafovi. Nekoliko prodavaca nas odmah pri ulasku pozdravljaju uz rečenicu da li mogu nekako da pomognu. Kao i prilikom naše prošlogodišnje posete Solunu i njihovim marketima i ovog puta pronalazimo čačanski čips čija je cena 0.28 evro centi za manje pakovanje. Na samo dvadesetak metara dalje, ulazimo u Carrefour Express market koji je u vlasništvu grčkog Marinopoulosa. Male količine proizvoda na policama govore da kompanija još uvek nije otpočela otplatu duga prema dobavljačima koji su prestali da isporučuju robu u markete širom zemlje. Više kupaca smo primetili u supermarketu Masoutis, ali po zabrinutim pogledima potrošača koji su stajali u redovima na kasama i onoga što nose u korpama, reklo bi se da stanovnici Soluna uglavnom kupuju samo najpotrebnije proizvode. Flaša Coca Cole od 1.5l košta 1,44 evra, Toblerone od 100gr staju 1,70 evra, dok su cene salata u pakovanjima od 300gr od 1,60 za robnu marku Mr.Grand do 2.60 za salate poznatih proizvođača. Može se sada već slobodno reći da je za veliku većinu grka kupovina brendiranih artikala, pogotovo u manjim pakovanjima postala prošlost. Da su stvari postale jako ozbiljne govori i informacija da je poznata poslastičarnica-prodavnica u strogom centru Soluna, kraj radnog vremena tokom subote pomerila sa 16h na 20h a da u zadnjem satu rada nudi tri hleba po ceni jednog. Tokom posete, kraći razgovor smo obavili samo sa vlasnikom prodavnice kafe koja se nalazi na početku Ignjacija ulice (Egnatia). Cena kafe se kreće od 6 do 12 evra po kilogramu, dok je ponuda upotpunjena ratlukom, čajevima, sokovima i alvom. Kako kaže, zadovoljan je poslom ali i očevom penzijom koja prelazi 1000 evra.

Grcka market 2

Svojim pazarima ne mogu da se pohvale ni trgovci odećom, obućom, parfimerije kao ni prodavci igračaka. Gužvu smo primetili samo u modnom lancu Stradivarius koji je u to vreme davao veće popuste. Ukoliko se ovog leta nađete u Solunu bez sopstvenog vozila i želite da posetite IKEA centar, savetujemo vam da koristite autobusku liniju broj 3, koja prolazi kroz sam centar grada (stanica Aristotelov Trg) i koja direktno saobraća do centra. Nedaleko od Ikee, šoping možete da obavite i u tržnom centru Cosmos, hipermarketu AB Vasillopoulos koji se prostire na više hiljada kvadratnih metara kao i u drugim trgovačkim objketima u neposrednoj blizini.

U vreme dok smo posetili Grčku, Vladin tim za ekonomska pitanja razmatra mogućnost povećanja cene dizela i gasa za više od 20%, dok najpoznatiji grčki proizvođač mleka i mlečnih proizvoda ФАГЕ donosi odluku da prestane proizvodnju svežeg mleka, pa nemojte se začuditi ukoliko tokom letnje sezone zateknete veće cene naftnih derivata ili ukoliko u frižiderima marketa ne zateknete sveže mleko najpoznatijeg grčkog proizvođača.

Pripremio: Žarko Grozdanić