Vesti iz trgovine

Ikea totem gradnjaGeneralni direktor kompanije IKEA jugoistočna Evropa Stefan Vanoverbek i regionalni direktor za razvoj Vladislav Lalić su zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije obeležili početak radova na izgradnji prve robne kuće IKEA u Srbiji u Bubanj Potoku.

Nakon potpisivanja memoranduma u oktobru mesecu 2014, izdavanja građevinske dozvole u junu 2015. i dobijanja dozvola po novoj elektronskoj proceduri za izgradnju infrastrukture krajem prošlog meseca, stvoreni su svi uslovi da se počne sa izgradnjom prve robne kuće IKEA u Srbiji. 

Robna kuća IKEA, čije se otvaranje očekuje na leto 2017. godine, prostiraće se na više od 30,000 m², imaće 1.500 parking mesta, restoran sa preko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane i igraonicu. Robna kuća će kupcima ponuditi inspiraciju za uređenje prostora i pun asortiman od oko 9,500 proizvoda za uređenje doma, visokog kvaliteta i atraktivnog dizajna, po cenama koje će biti pristupačne građanima Srbije.

Investicija kompanije IKEA u prvu robnu kuću iznosi 70 miliona eura a biće otvoreno 300 novih radnih mesta. Izgradnja je poverena kompaniji STRABAG.

Generalni direktor kompanije IKEA jugoistočna Evropa Stefan Vanoverbeke izrazio je zadovoljstvo priključivanjem Srbije globalnoj mreži kompanije IKEA, koja trenutno ima 375 robnih kuća i poslovne operacije u 47 zemalja i za koju radi 172.000 ljudi. „Srbija je uvek bila deo poslovnih planova kompanije IKEA jugoistočna Evropa, i danas igra važnu ulogu u našim razvojnim naporima da u jugoistočnoj Evropi do 2025. godine porastemo sa 2 na 13 robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Sloveniji.“ Vanoverbeke je dodao da osim maloprodajnog lanca, IKEA planira da u Srbiji proširi i svoj lanac nabavke proizvoda, kroz uključivanje većeg broja domaćih kompanija koje bi mogle da za kompaniju IKEA proizvode delove asortimana.

Regionalni direktor za razvoj kompanije IKEA Jugoistočna Evropa Vladislav Lalić zahvalio je predstavnicima Vlade Republike Srbije i grada Beograda na podršci koju su pružili u realizaciji projekta. „Naši partneri potvrdili su svoju posvećenost stvaranju povoljnog investicionog ambijenta i doslednost u što efikasnijem rešavanju administrativno - pravnih pitanja, kao i razvoju putne i komunalne infrastrukture što je doprinelo bržem ulasku kompanije IKEA na tržište Srbije.“ Lalić je predstavio inovativne principe izgradnje robne kuće, u skladu sa principima održivog razvoja, koje će kompanija primenjivati u Beogradu, i ispred kompanije IKEA Srbiji je poželeo dobrodošlicu kao najnovijoj članici globalne IKEA porodice.

Prva robna kuća IKEA gradi na parceli na autoputu Beograd - Niš pored trenutne naplatne rampe „Bubanj potok“, na 14. kilometru od trga Slavija.