Vesti iz trgovine

Radionica PKS u BeograduU Privrednoj komori Srbije održana je dvanaesta po redu edukativna radionica namenjena preduzetnicima „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“, koje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija-Upravom carina, a uz logističku podršku kompanije DHL International Beograd, organizuje ove jeseni širom Srbije.

Otvarajući poslednju ovogodišnju radionicu, Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, istakao je da su radionice namenjene preduzetnicima u potpunosti ispunile svoj cilj, jer je na dvanaest održanih radionica, u Kruševcu, Subotici, Užicu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i današnjoj u Beogradu, više od 550 privrednika, predstavnika malih i srednjih preduzeća, imalo sjajnu priliku da se od predstavnika PKS, ministarstva privrede i Uprave carina, detaljno upozna sa merama države kojima mogu unaprediti svoje poslovanje.

Novi paket usluga PKS koji obuhvata pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku za izlazak na inostrana tržišta, pomoć u apliciranju za fondove i programe EU, okupljenim privrednicima predstavila je Božana Jakišić, koordinator Biznis info servisa Privredne komore Srbije. Na radionici je predstavljen i web portal Poslovanje.rs kao i Biznis Info Servis – informativni servis PKS koji u roku od 48 sati obezbeđuje informacije potrebne za dnevno poslovanje. Privrednici su bili u prilici da dobiju i detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema kao i informacije o mehanizmima za predviđanje blokade preduzeća kroz analizu poslovnih informacija.

PKS interesovanje preduzetnika

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, preduzetnicima je predstavila mere finansijske podrške sektoru MSPP, sa naglaskom na Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini. Pored toga, predstavljen je i Program standardizovanog seta usluga za MSPP u 2015. godini, a privrednici su upoznati i sa osnovnim ciljevima i merama podrške Sektoru MSPP u okviru nedavno usvojene Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti kao i ostalim programima finansijske podrške MSPP u 2015. godini. Pored toga, predstavljen je i Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća KOZME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SME), koji je naša zemlja potpisala sa EU nedavno.

Veselin Milošević, pomoćnik direktora u Sektoru za informacione i komunikacione tehnologije u Upravi carina obavestio je prisutne da je iz Evropske komisije potvrđeno da će Srbija od 1. februara 2016. godine početi da primenjuje zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira. Ulazak u zajednički tranzit, kako je naglasio, treba da smanji zastoje, ali i omogući srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, jer se očekuje da zahvaljujući Novom kompjuterizovanom tranzitnom sistemu (NCTS) budu smanjeni transportni troškovi domaće privrede. Mere koje omogućavaju pojednostavljenje carinskih procedura, poput kućnog carinjenja, pojednostavljenja po fakturi, ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), ovlašćenog primaoca i ovlašćenog pošiljaoca, detaljnije je pojasnio Slobodan Tomić, načelnik Odeljenja za carinske procedure.

Na radionici u PKS posebnu pažnju privukao je deo posvećen pitanjima, komentarima i sugestijama prisutnih preduzetnika na predstavljene mere. Razvoj domaće privrede može se očekivati jedino u sinergiji svih nadležnih institucija i samih privrednika, stoga je ovakav vid komunikacije i razmene informacija, iskustava i primera iz svakodnevnih aktivnosti preduzetnika, odlična prilika za unapređenje poslovnog ambijenta, podizanje konkurentnosti i efikasnosti domaće privrede. Upravo to i jeste bio cilj edukativnih radionica PKS.