Kompanija Lesaffre i pekara As obeležili Svetski dan hleba

Svetski dan hleba

Povodom obeležavanja Svetskog dana hleba, kompanija Lesaffre, u saradnji sa pekarom « As », obradovala je svežim pecivom više od 1500 mališana smeštenih u domovima i centrima za decu bez roditeljskog staranja širom Srbije.

Tokom čitave nedelje, štićenici domova uživali su u sveže pripremljenim pekarskim proizvodima pekare « AS » među kojima su bili i krofne sa džemom i kremom, rolnice, mini puter kifle, bavarski hleb i štrudla sa makom. U okviru obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana hleba, predstavnici medija imali su priliku i da se oprobaju i takmiče u izradi bageta u jedinstvenom Lesaffre pekarskom centru. Svoje pekarsko umeće u pripremanju originalnog francuskog hleba pokazali su i Danijela Buzurović, voditeljka emisije Exkluziv, pevačica Ana Štajdohar i poznati Inspektor Blaža, dok je za dobro raspoloženje bio je zadužen voditelj Miloš Maksimović.

« Nastavljamo tradiciju započetu prošle godine kada smo uoči ovog internacionalnog praznika donirali pecivo mališanima iz domova i centara za decu bez roditeljskog staranja. Kontinuirana humanost i darivanje važan su deo poslovanja naše kompanije », istakla je ovim povodom Milena Obradović, marketing menadžer u kompaniji Lesaffre, i dodala « današnje takmičenje u Lesaffre pekarskom centru pokazalo je da su pojedini predstavnici medija zaista talentovani u pripremanju originalnog francuskog bageta, koji uopšte nije lako pripremiti poštujući sve kriterijume. »

Pod sloganom « Dobro zamesi, pobedu odnesi » svi takmičari u Lesaffre pekarskom centru pripremali su po dva bageta, vodeći računa o dužini, masi i izgledu gotovog proizvoda. Timovima pod nazivom Krofnice, Kiflice i Salčići, pridružili su se i Danijela Buzurović, Ana Štajdohar i Inspektor Blaža, a osim u oblikovanju, svoje umeće pokazali su i u narezivanju bageta koji je ujedno i najoriginalniji deo u pripremanju jer rezovi predstavljaju lični pečat svakog pekara.

Takmičenju u Lesaffre pekarskom centru prisustvovali su tehnolog iz pekare « AS », kao i članovi našeg tima koji je nedavno po prvi put predstavljao Srbiju na Louis Lesaffre Coupe, Evropskom pekarskom prvenstvu. Iako će naša zemlja izostati sa Svetskog pekarskog prvenstva naredne godine, članovi naše ekipe stekli su nova znanja i iskustva u pekarstvu i ostavili jak utisak na uticajne predstavnike evropske pekarske industrije.

Svetski dan hleba tradicionalno se obeležava u mnogim zemljama svakog 16. oktobra. Ova namirnica smatra se najčešće prisutnom za stolom, a danas je u svetu poznato mnogo vrsta hlebova, slanog i slatkog ukusa među kojima su i beli, crni hleb, integralni, ražani, hleb od celog zrna. Istorija hleba je jako duga, a u mnogim kulturama predstavlja osnovnu namirnicu u ishrani.