Vesti iz trgovine

BekoBeko, drugi najveći evropski brend bele tehnike, ima za cilj da do 2018. godine na srpskom tržištu postane brend sa najvećim tržišnim učešćem u ovom sektoru, istakli su predstavnici ove internacionalne kompanije na današnjem predstavljanju inovativnih rešenja koja su pokazana predstavnicima medija u beogradskom hotelu Holiday Inn.

“Beko je u Srbiju došao sa dugoročnom strategijom razvoja i širenja poslovanja, a ono što očekujemo je da u prvoj fazi, u narednih nekoliko godina, imamo preko 100 zaposlenih.” - izjavio je Arel Atakol, generalni direktor kompanije Beko Balkans, i dodao:

„Sigurni smo da je ovako ambiciozan plan moguć zbog toga što naši proizvodi primenjuju najsavremeniju tehnologiju dostupnu svakom potrošaču, a neka tehnološka rešenja, poput „Split&Cook“ tehnologije, prvi put donosimo na srpsko tržište“.

Kako u kompaniji Beko Balkans ističu, srpsko tržište je jedno od najbitnijih za Beko, što je razlog za osnivanje predstavništva u Beogradu, odakle se upravlja celim regionom Balkana, što uključuje tržišta Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

“Što se tiče planova za pokretanje proizvodnje, vrlo smo zaineteresovani da o tome razgovaramo. U ovom trenutku realizacija zavisi od ispunjenja naših poslovnih planova. Kada se približimo poziciji broj jedan, razmatraćemo i tu mogućnost u čemu imamo podršku Vlade Srbije,” - istakao je Arel Atakol, generalni direktor kompanije Beko Balkans.

Beko je drugi najveći evropski brend bele tehnike i brend sa najbržim rastom u ovom sektoru. Internacionalni je brend kućnih aparata Arčelik grupe, koja ima 14 fabrika za proizvodnju bele tehnike sa dvadeset i šest hiljada zaposlenih širom sveta i predstavništvima u dvadeset i sedam država. Arčelik nudi proizvode i usluge za 10 brendova (Arčelik, Beko, Grunding, Defi, Arktik, Blomberg, Elektrabregenz, Leisure, Flavel i Altus) u 130 zemalja. Shodno tome, Arčelik Grupa je prošle godine ostvarila konsolidovani promet u iznosu od 4,3 milijarde evra i zabeležila rast od 13%.

Beko svoj razvoj temelji na tehnologiji i inovacijama. Arčelik grupa ima osam centara za istraživanje i razvoj sa preko hiljadu zaposlenih istraživača. Više od trećine patenata iz Turske podnetih Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) vlasništvo su Arčelik grupe, koja je jedina turska kompanija na globalnoj listi ove organizacije u prvih 200.

Beko nova linija proizvoda na srpsko tržište donosi trendove u tehnološkim inovacijama u domenu bele tehnike, a neki od ovih trendova su i prvi put na tržištu Srbije.

Potrošači u Srbiji sada imaju priliku da koriste Bekove proizvode koji imaju najmanju potrošnju vode i energije, poput mašine za veš sa ProSmart Inverter motorom koji ostvaruju 70% višu energetsku efikasnost nego druge mašine A+++ klase.

“Ono što naše proizvode čini vrhunskim je činjenica da su pouzdani, inovativni, sa modernim dizajnom, štede resurse i olakšavaju život naših potrošača sa svojim korisnim funkcijama i naprednom tehnologijom, poput Beko “Split&Cook” tehnologije, “Home Cream” dodatka za pravljenje domaćeg sladoleda, “EverClean” samočistećeg filtera, Pet hair removal, tehnologije koja omogućava uklanjanje dlake kućnih ljubimaca, itd.”– naglasio je Arel Atakol, generalni direktor Beko Balkans.

Po prvi put u Srbiji, Bekova “Split&Cook” tehnologija omogućava da u jednoj rerni pripremite dva jela na različitim temperaturama i sa različitim vremenima pripremanja, i to sve bez mešanja mirisa. Razlika u temperaturi odeljaka može ići i do 80 stepeni.

“EverClean” filter, samočisteći filter u Bekovim mašinama za sudove štedi vreme i omogućava do 80% manje prljavštine u filterima.

Takođe, po prvi put na srpskom tržištu možete kupiti frižider sa Beko “Home Cream” dodatkom sa kojim možete napraviti svoj domaći sladoled.

A ako imate kućne ljubimce i problem sa njihovim dlakama, lako ih se možete rešiti sa “Pet hair removal” tehnologijom koja omogućava uklanjanje dlake kućnih ljubimaca, a koju Beko mašine za veš poseduju.

Arčelik Grupa poseduje fabrike u Turskoj, Rumuniji, Rusiji, Kini i Južnoj Africi, a u planu je da se poslovanje proširi i na Tajland. Trenutno zaposljava 26.000 ljudi u 130 zemalja.

Arčelikov najpoznatiji brend Beko, učvrstio je drugu poziciju na evropskom tržištu bele tehnike. U Velikoj Britaniji već nekoliko godina drži prvo mesto po prodaji, dok je u Nemačkoj zabeležio dvostruki rast i tako došao na drugo mesto.

 

Pripremio: Žarko Grozdanić